Femstjärnerörelsen (M5S) gör gemensam sak med fyra andra partier inför vårens val: finländska Liike Nyt, kroatiska Zivi Zid, polska Kukiz'15 och grekiska Akkel, berättar partiledaren Luigi di Maio, som också är Italiens vice premiärminister.

Syftet är att "locka rörelser som inte känner sig som en del av högernationalistiska partier, men inte heller av traditionella partier som har varit del av EU-parlamentet i 20 år", säger han.

Enligt italienaren kommer gruppen arbeta för mer direktdemokrati. Femstjärnerörelsen sitter i dag i den EU-kritiska partigruppen EFDD, där Sverigedemokraterna tidigare ingick.

En toppolitiker i Italiens andra regeringsparti, ytterhögerpartiet Lega, säger samtidigt att Italien kan behöva lämna EU om valet inte går som de önskar.

– Antingen lyckas vi med att förändra Europa nu, eller så kommer vi behöva lämna, säger Claudio Borghi, Legas ekonomiskpolitiska talesperson, som också leder arbetet i det italienska underhusets budgetutskott.

– Jag tror att detta är sista chansen.

Legaledaren Matteo Salvini, som också är en av två vice premiärministrar, har träffat ledare i Polen och Ungern och de har gemensamt uttalat förhoppningar om att bilda en högerpopulistisk och konservativ allians inom EU.

Men Salvini tillbakavisar sin partikamrat Borghis uttalanden och säger att det inte är partiets hållning:

– Vi har ingen avsikt att lämna Europa. Vi vill förändra det, förbättra det, men inte överge det, säger han.

Den italienska regeringen har sedan den tillträdde hamnat på tvärs med EU-kommissionen. Italien har unionens näst högsta statsskuld efter Grekland och när M5S och Lega skulle infria sina vallöften i en gemensam budget gick Bryssel emellan, med hänvisning till ett alldeles för högt satt underskottsmål.

M5S är den större parten i det italienska regeringssamarbetet, men de flesta opinionsmätningarna visar att Lega nästan har fördubblat sitt stöd sedan valet förra våren och gått om.