Ett förslag från konservative ledamoten Alberto Costa tillhör dem som utvalts till omröstning i kväll av talman John Bercow.

Förslaget manar regeringen att så fort som möjligt tillsammans med EU anta den del av det föreslagna utträdelseavtalet som handlar om medborgarnas rättigheter – oavsett hur det går i de fortsatta förhandlingarna.

Utöver Costa har förslaget undertecknats av en bra bit över 100 ledamöter – inklusive allt från Labour-ledaren Jeremy Corbyn till konservative hårdbrexitören Jacob Rees-Mogg.

Skriver till EU?

Tanken är att garantera de ömsesidiga löften och regler för arbets- och uppehållstillstånd som båda sidor är överens om, och som ska se till att EU-medborgare i Storbritannien och britter i övriga EU inte ska behöva tvingas iväg av brexit.

Redan på förhand lovar regeringen att ta upp frågan med EU och dess medlemsländer.

– Vi kommer att skriva till EU:s institutioner inom de närmaste dagarna, säger brexitminister Stephen Barclay i parlamentet.

Röstar i mars

Dagens brexitdebatt och kvällens omröstningar tappade mycket av sin stuns när premiärminister Theresa May i går lovade att i mitten av mars hålla omröstningar om såväl ett avtalslöst utträde som en eventuell förlängning av förhandlingstiden.

Kring det som återstår finns inte längre mycket spänning.

Det största oppositionspartiet Labour för visserligen återigen fram sin egen brexitplan: att regeringen ska ordna en permanent tullunion med EU, med liknande friheter och rättigheter samt åtaganden om nära samarbete när det gäller miljö, utbildning och industriregler.

Förslaget lär inte få tillräckligt stöd, men blir ändå viktigt eftersom Labour har lovat att om detta återigen röstas ned i stället börja arbeta för en ny folkomröstning.

Hur röstar May?

Talmannen har även valt ut ett förslag från det näst största oppositionspartiet, Skotska nationalistpartiet, om att helt utesluta ett avtalslöst utträde. Inte heller det väntas emellertid gå igenom just nu.

Däremot har regeringen redan lovat acceptera ett förslag framfört av Labour-ledamoten Yvette Cooper som i skrift befäster det som May redan utlovat om de kommande omröstningarna i mitten av mars, om avtalslöst utträde och förlängd förhandlingstid.

Hur May och regeringen kommer att rösta i mars är dock fortsatt oklart.

May vill inte heller i dag ge klara besked – och betonar bara att det finns i princip endast ett sätt att undvika ett avtalslöst utträde.

– Vi kommer inte att dra tillbaka artikel 50 (EU:s utträdesparagraf), så det enda sättet att stoppa ett avtalslöst utträde är att rösta för en uppgörelse, säger May i sin sedvanliga frågestund i parlamentet.

Macron varnar

Frankrikes president Emmanuel Macron betonar samtidigt att Storbritannien behöver ha goda skäl för att få övriga EU att acceptera en förlängd förhandlingstid.

– Vi kommer bara att stödja en förlängningsansökan om den berättigas av en ny åsikt från Storbritannien. Vi kommer inte på något vis att godkänna en förlängning utan ett tydligt mål, säger Macron på en presskonferens i Paris tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.