|

FantaSea blir fiskodling – byter namn till FishSea

NyhetsbildZoom
Simmande människor blir utbytta till fiskar i FantaSea i sommar. I samma veva byter området namn till FishSea. Foto: Arkiv
Efter det senaste misslyckade försöket att få en turismföretagare att ta sig an FantaSea har tekniska nämnden i Jakobstad nu bestämt sig.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

FantaSea i Gamla hamn ska bli fiskodling. Hela området med utomhusbassängen och servicebyggnader ska hyras ut åt en hugad företagare inom fiskerinäringen.

Christer Tångberg, ordförande för tekniska nämnden, uppger att staden redan har en spekulant som är intresserad av att bygga upp en miljövänlig, landbaserad fiskodling i Jakobstad med modell från Åland.

– Intressenten har nappat på idén med tanke på att själva bassängen är ett slutet system och den har en vågmaskin som sätter fart på fiskarna och håller dem alerta. Han föreställer sig också att det går att dra nytta av områdets turismpotential, säger Tångberg.

"Intressenten har nappat på idén med tanke på att själva bassängen är ett slutet system och den har en vågmaskin som sätter fart på fiskarna och håller dem alerta."

Christer Tångberg

Ordförande för tekniska nämnden

 
Bland annat kan fiskodlaren – som ett led i sin affärsidé - arrangera metetävlingar. Den som drar upp den största firren ur odlingen få sin fisk gratis medan alla andra deltagare får betala ett kilopris för sina fångster.

Företagaren planerar att hålla portarna öppna till området mot löfte att varje besökare har med sig en påse med torrt bröd. I och med att stadsborna matar fiskarna med bröd- och bullasmulor hoppas fiskodlaren kunna hålla ned foderkostnaderna.

"Men i verkligheten kommer folk säkert att börja prata om ”Fischin”.

Anonyma fiskodlaren

 
Genom att brödsmulorna placeras i ett ständigt vattenflöde i rutschbanan är de lagom mjuka då de når bassängen. I och med att rekreationsområdet i Gamla hamn blir fiskodling kommer namnet att ändra från FantaSea till FishSea.

– Men i verkligheten kommer folk säkert att börja prata om ”Fischin”. Har du vari till Fischin i dag, kommer de att fråga varandra, tror den tilltänkta fiskodlaren som än så länge vill vara anonym.

Tångberg i tekniska nämnden inser att FantaSea har legat stadsborna nära om hjärtat. Med anledning av att området i sommar skiftar karaktär går staden in som sponsor av en utomhuskonsert på området med både Freestyle och Gyllene Tider som dragplåster.

Vi kommer att bland annat få höra de gamla godingarna "FantaSi" och "Jag går och fiskar". Fiskodlaren ser konserten som ett sätt att marknadsföra sitt nya kombinat av fiskodling och turismföretag.

Uppdaterad 1.4.2019 kl 20: Nej, det här var förstås ingen riktig nyhet utan ett aprilskämt på första april. April april!

Kommentarer
|

Mikael Jutila vassast av halexarna i Tammerfors

Nyhetsbild
Halex II med Tomas Porthin, Mikael Bäckman, Robin Sandlin och Mikael Jutila vid bordet lade beslag på tre slutspelspoäng i höstomgången i Tammerfors. Foto: BTK Halex
Halex II och Halex III spelade en division 3-omgång i Tammerfors förra helgen. Klubbens andralag gjorde en bra turnering och parkerade på en andraplats i sammandraget.

Mest läst senaste veckan