Den nu avsatte presidenten Omar al-Bashir kommer inte att utlämnas så länge militärrådet har makten, men han kan komma att ställas inför rätta i Sudan, enligt rådets ledare.

En dialog med politiska grupper, även demonstranter, ska inledas, meddelar rådets politiska kommitté vid en presskonferens under fredagen.

Tusentals människor som vill ha en civil regering trotsar det utegångsförbud som infördes på torsdagskvällen. De demonstrerar utanför försvarsdepartementet i huvudstaden Khartoum och uppmanar till massböner efter att militären tagit makten.

Övergångsrådet säger att brott mot säkerhetsregler inte kommer att tolereras.

– Vårt främsta uppdrag är att upprätthålla landets stabilitet och säkerhet, säger generallöjtnant Omar Zain al-Abdin.

Utdragna protester mot den nu avsatte presidenten Omar al-Bashir har hållits, men demonstranterna sätter sig nu emot att landet under en övergångsperiod ska styras av militären.

Övergångsrådet uppger att den nya regeringen kommer att vara civil, men räknar med en övergångsperiod på minst en månad, men max två år. Al-Bashirs tidigare regerande parti kommer att få ställa upp i kommande val, men kommer inte att bjudas in till dialog.

FN vill att myndigheterna i Sudan ska släppa människor som gripits medan de protesterat fredligt och utreda det våld som använts mot demonstranter sedan i december, säger FN:s chef för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet i ett uttalande.

"Det här är en väldigt kritisk och instabil tid för Sudan och det finns stor osäkerhet och oro för framtiden", säger hon i uttalandet, där det även står att myndigheterna måste undvika att använda våld mot fredliga demonstranter.