– Man kan inte vara säker på hur genuina de är i sina uttalanden, säger konfliktforskaren Johan Brosché.

Människor trotsar det utegångsförbud som infördes på torsdagskvällen efter att förre presidenten Omar al-Bashir avsatts. Demonstranterna vill se en ny civil regering och hundratusentals uppges ha samlats på Khartoums gator.

I ett uttalande under torsdagen uppgav försvarsministern i Sudan att han skulle ta över som ledare under en tvåårig övergångsperiod och undantagstillstånd utlystes. Beskedet utlöste nya protester hos demonstranterna, som sedan den 19 december protesterat mot al-Bashir och landets ledning.

– Demonstranterna har lyckats få al-Bashir avsatt och jag tror inte att de drar sig tillbaka innan det kommer garantier eller trovärdiga indikationer på att den militära grupp som tagit över kommer att inkludera civila personer, säger Johan Brosché, forskare på institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

"Rådet en garant"

Under fredagen meddelade försvarsministern att övergångsperioden skulle vara i max två år – helst mindre. Sudans chargé d'affaires i FN uppger att perioden kan kortas.

– Militärrådet är garanten för att en civil regering ska kunna bildas i samarbete med politiska krafter och berörda parter. Ingen kommer att exkluderas, säger Yasir Abdelsalam till FN:s säkerhetsråd, rapporterar AFP.

Beskedet om övergångsperioden ökar förhoppningarna om att Sudan går mot ett mer demokratiskt styre, enligt Johan Brosché.

– På ett annat sätt än tidigare måste de här olika ledarna förhålla sig till demonstranterna som visat att de är uthålliga och att de inte ger med sig.

Lovar dialog

Den nu avsatte presidenten Omar al-Bashir, som är efterlyst av ICC för krigsbrott och folkmord i Darfur, kommer inte att utlämnas så länge militärrådet har makten – men han kan komma att ställas inför rätta i Sudan, enligt rådets ledare. Hans tidigare regerande parti kommer att få ställa upp i kommande val men kommer inte att bjudas in till dialog, rapporterar Reuters.

Demonstranterna kräver en ny civil regering i Sudan.


Dialog med politiska grupper, även demonstranter, ska däremot inledas, meddelar rådets politiska kommitté vid en presskonferens under fredagen.

– Å ena sidan finns en historik av att regeringen och högt uppsatta militärer har brutit löften och sagt saker de sedan inte följt, säger Johan Brosché.

– Å andra sidan gör intensiteten och styrkan i protesterna att militären känner sig pressade, vilket ökar sannolikheten för att de faktiskt tänker göra vad de säger.

"Oro för framtiden"

FN vill att myndigheterna i Sudan ska släppa människor som gripits medan de protesterat fredligt och utreda det våld som använts mot demonstranter sedan i december, säger FN:s chef för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet i ett uttalande.

"Det här är en väldigt kritisk och instabil tid för Sudan och det finns stor osäkerhet och oro för framtiden", säger hon i uttalandet, där det även står att myndigheterna måste undvika att använda våld mot fredliga demonstranter.

Johan Brosché hoppas att omvärlden ska ta ytterligare ett kliv framåt för att stötta demonstranterna och förbättra deras förhandlingsmöjligheter i Sudan.

– Det är en historisk händelse och en unik möjlighet att förbättra situationen, och då gäller det att fundera över hur det internationella samfundet kan bidra på bästa sätt, säger han.