|

Världens bredaste plan har lyft

NyhetsbildZoom
Stratolaunch i en specialbyggd hangar. Arkivbild. Foto: Stratolaunch Systems Corp. via AP/TT
Ett sexmotorigt flygplan med dubbla flygplanskroppar och ett vingspann på cirka 117 meter – det bredaste som byggts – har lyft för första gången.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det lämnade marken i Los Angeles, USA, på lördagen.

– Det var ett känslosamt ögonblick att se den här fågeln flyga i väg, säger Jean Floyd, VD för Stratolaunch Systems, till CNN.

Vid den första flygningen nådde planet drygt 4 500 meters höjd.

Planet har stått under utveckling under ett antal år och är byggt för att kunna vara en avfyrningsramp i luften för satelliter som ska placeras i omloppsbana. Tanken är att erbjuda denna tjänst till den amerikanska militären och till rymdstyrelsen Nasa, men även till privata företag.

Stratolaunch är cirka 117 meter brett och 72,5 meter långt. Arkivbild. Foto: Stratolaunch Systems Corp. via AP/TTStratolaunch Systems grundades 2011 av Paul Allen, den numera framlidne medgrundaren till Microsoft.

– Jag har föreställt mig det här ögonblicket i flera år, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig det utan Paul vid min sida, säger Jean Floyd.

Flygplanets längd beräknas till cirka 72,5 meter. Kostnaderna för planet, som tillverkats av kolfibermaterial i stället för aluminium, har ännu inte offentliggjorts. 

Stratolaunch, världens största plan lyfte för första gången på lördagen. Foto: Matt Hartman/AP/TT

Kommentarer
|

Tolv döda i polistillslag i Egypten

Nyhetsbild
Kairo.
Tolv misstänkta jihadister har dödats i två polistillslag nära Egyptens huvudstad Kairo, uppger landets inrikesdepartement i ett uttalande.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan