|

ABB:s vd avgår – koncernens kurs steg snabbt

NyhetsbildZoom
Ulrich Spiesshofer lämnar vd-posten i ABB. Arkivbild. Foto: Walter Bieri
Den schweizisk-svenska industrikoncernen ABB:s vd Ulrich Spiesshofer avgår med omedelbar verkan, skriver företaget i ett pressmeddelande i samband med presentationen av resultatet för det första kvartalet i år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

ABB:s aktie lyfter med nästan 5 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet om att den schweizisk-svenska verkstadskoncernens vd Ulrich Spiesshofer avgår med omedelbar verkan.

Beskedet kom i ett pressmeddelande tidigt på onsdagsmorgonen.

Spiesshofer tillträdde posten 2013 och ersätts nu av styrelseordförande Peter Voser tills ABB hittat en ny vd.

ABB befinner sig mitt i ett omfattande omstruktureringsprogram, där bland annat enheten Power Grids ska säljas till japanska Hitachi.

Intäkterna under första kvartalet ökade med 4 procent, medan nettovinsten föll 6 procent då lönsamheten pressades av integrationen av General Electric Industrial Solutions i koncernens verksamhet.

Rörelseresultatet steg under första kvartalet till 766 miljoner dollar, vilket kan jämföras med rörelsevinsten på 752 miljoner dollar under samma period föregående år.

Från de stora svenska ABB-ägarna, Wallenbergsfärens maktbolag Investor och aktivistfonden Cevian Capital, var det tummen upp för beslutet att sparka Spiesshofer.

"Vi stödjer styrelsen beslut att nu är rätt tid för en ny person att ta över för att få upp farten på genomförandet av den nya strategin och leverera på finansiella nyckelmål", skriver en talesperson för Investor i en kommentar till Reuters.

Lars Förberg, delägare i Cevian Capital, säger samtidigt att han stödjer den strategiska inriktningen ABB har och att han har fullt förtroende för Peter Voser och ledningens arbete.

Spiesshofer skriver själv i en kommentar att han lämnar över ett slimmat ABB till Peter Voser.

"Som håller rätt kurs och ökar i fart", skriver han.


 

Kommentarer
|

Bloxcar är som Airbnb fast för bilar – nu vill företaget hitta fler användare i Österbotten

Nyhetsbild
Paul Nyberg är vd för Shareit Bloxcar. Foto: Privat
I några år har österbottningarna kunnat hyra bilar av varandra via delningstjänsten Bloxcar. Men det är inte så många som gör det. Vd:n Paul Nyberg hoppas nu att fler ska se fördelarna.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Mest läst senaste veckan