|

Huaweigrundare: diskuterar med Google

NyhetsbildZoom
USA:s nödläge slår mot Huawei. Arkivbild. Foto: Ng Han Guan/AP/TT
USA skjuter upp ett förbud för amerikansk teknikexport till kinesiska Huawei i 90 dagar. Samtidigt uppger teknikgigantens grundare att hans företag för diskussioner med Google, vilket får Kinas kompositindex att stiga.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Huaweis grundare Ren Zhengfei försöker skaka av sig USA:s försök att blockera företagets globala ambitioner.

– Det nuvarande agerandet från amerikanska politiker underskattar vår styrka, säger han till kinesiska CCTV efter USA:s beslut under måndagen att svartlista företaget.

Senare mildrade USA dock restriktionerna då man aviserade att Huawei tillåts fortsätta köpa amerikanska komponenter och mjukvara till existerande nätverk och telefoner under 90 dagar för att undvika allvarliga störningar för Huaweis kunder.

– Målet verkar vara att förhindra internet-, dator- och mobiltelefonsystem från att krascha, säger advokaten Kevin Wolf, som tidigare arbetat på handelsdepartementet.

Diskuterar med Google

Det gör också att amerikanska företag som förlitar sig på Huaweis utrustning får tid att hitta andra lösningar, uppger handelsminister Wilbur Ross i ett uttalande.

Däremot kommer Huawei inte få köpa amerikanska delar för att tillverka nya produkter, om man inte ansöker om ett licensgodkännande som antagligen skulle avslås.

Huaweis grundare meddelar även att hans företag för diskussioner med Google om hur man ska lösa förbudet mot amerikanska företag att exportera teknik till Huawei.

Ren Zhengfei kallar Google för ett mycket ansvarsfullt företag och uppger att parterna diskuterar hur man ska ta fram en ansvarsfull plan.

Huaweigrundaren säger även att företaget har ett lager av chip och inte kan isoleras från omvärlden.

Android kan blockeras

– Huaweis 5G kommer absolut inte att påverkas. När det handlar om 5G-teknik kommer andra inte att komma i kapp Huawei de närmaste två eller tre åren, säger han.

Förbudet är ett resultat av att USA:s president Donald Trump utlyst ett nationellt nödläge på telekommunikationsområdet. Huaweitelefoner kan därmed stängas ute från operativsystemet Android, förutom de delarna som är baserade på öppen källkod.

Men Huawei köper också amerikanska hårdvarukomponenter av företag som Qualcomm, Intel och Micron.

Amerikansk underrättelsetjänst misstänker att Huawei stöttas av kinesisk militär och att utrustningen kan ge dess kinesiska motsvarighet tillgång till känslig information om rivaliserande länder.

Kommentarer

Reparationen på Wasa Express drog ut på tiden – påverkar också returen från Umeå

Nyhetsbild
Wasa Express står nu i hamnen i Vasa. Servicearbete med en hydraulcylinder pågår. Foto: Mikael Sandberg
Wasa Express avgång till Umeå försenades på onsdagen. Förseningen beräknades först bli omkring tre timmar, men så snabbt kunde problemet inte åtgärdas.

Mest läst senaste veckan