|

Nicaragua lovar släppa 100 politiska fångar

NyhetsbildZoom
Regeringskritiska demonstranter kräver rättvisa, liv och frihet under en manifestation i Managua i Nicaragua i augusti 2018. Arkivbild. Foto: Alfredo Zuniga/AP/TT
100 politiska fångar ska släppas i Nicaragua, uppger landets regering. Beskedet om frisläppandet kommer efter hot från oppositionen om en allmän strejk och om att ställa in samtal för att lösa den politiska krisen i landet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regeringen uppger att de planerar att släppa totalt 300 politiska fångar till den 18 juni.

"Vi har utfärdat 100 order om frisläppande av människor som är missänkta för att ha begått brott mot den allmänna säkerheten och ordningen", säger inrikesdepartementet i ett uttalande.

Hundratals människor frihetsberövades under våldsamma protester förra året efter att president Daniel Ortega försökte dra ned på Nicaraguas välfärd.

Ortega har kallat protesterna en olaglig komplott för att avsätta honom. Kritiker har i sin tur anklagat honom för att bryta mot mänskliga rättigheter. Oppositionen har krävt att regeringen ska släppa fångarna och tidigare i år kom parterna överens om en lista på 300 fångar som ska frisläppas.

Över 300 personer har dött och 62 000 har flytt sedan protesterna startade förra året, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Kommentarer
|

Turkiet med på villkorat eldupphör i Syrien

Nyhetsbild
USA:s vicepresident Mike Pence träffade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP/TT
Turkiet har gått med på ett slags villkorat eldupphör i norra Syrien där den turkiska militären pausar offensiven – medan de kurdiska styrkorna får en tidsfrist för att dra sig tillbaka."Miljontals liv kommer att räddas!", skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

Mest läst senaste veckan