Högervindar ven över Europa i valet. I motsatt riktning blåste det från Spanien.

PSOE, som också segrade i det nationella valet i april, fick 33 procent. Huvudkonkurrenten, konservativa PP, nådde 22 procent.

Det innebär att PSOE ökar från 13 till 20 mandat i EU-parlamentet, medan PP backar från 16 till 12.

I Europaparlamentet tappar den socialdemokratiska partigruppen S&D avsevärt, från 185 till 145 platser. Men den inbördes maktbalansen är förskjuten till spansk fördel, eftersom tyska SPD minskar rejält. Även de franska socialisterna krymper.

"Enormt ansvar"

– Vi kommer att bli den främsta socialdemokratiska delegationen i det europeiska parlamentet, sade premiärminister Pedro Sánchez under valnatten enligt tidningen El País.

– Det är en stolthet, det är en möjlighet, men också ett enormt ansvar.

Förr vägde Spanien tyngre i EU, men efter den ekonomiska krisen från 2008 har regeringen – ledd av PSOE eller PP – mest fått ägna sig åt inrikes vedermödor.

Nu vill Sánchez flytta fram positionerna för EU:s femte största ekonomi och ha utväxling i form av topposter och större politisk roll. Det lär EU-ledarna bli varse på tisdag kväll under det extra toppmötet i Bryssel med inledande diskussioner om nya utnämningar.

Stort pussel

Enligt regeringskällor i Madrid är ambitionen att utrikesminister Josep Borrell ska ersätta italienskan Federica Mogherini och bli ny hög representant för EU:s utrikes- och säkerhetspolitik. Andra ministrar som Nadia Calvino, Teresa Ribera och Luis Planas nämns också i sammanhanget, rapporterar Reuters.

Även posten som vice ordförande i EU-kommissionen ingår i de spanska förhoppningarna inför den komplicerade kohandel som nu väntar länderna.

Den 47-årige Sánchez saluför sig som en EU-vänlig röst från vänster. Han strävar mot en gemensam budget för länderna i eurozonen, en EU-fond för arbetslöshet, en stabiliserande investeringsfond samt klimatåtgärder som en grön skatt på elektricitet framställd av fossila bränslen, enligt Reuters regerings- och partikällor.

Fakta: Spanska mandat i EU-parlamentet

  • Socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Español (PSOE): 20 mandat
  • Konservativa Partido Popular (PP): 12 mandat
  • Liberala högerorienterade Ciudadanos: 7 mandat
  • Vänsteralliansen Unidas Podemos: 6 mandat
  • Högerextrema Vox: 3 mandat
  • Regionala nationalistpartier ERC+Bildu+BNG: 3 mandat
  • Katalanska separatistpartiet JxCat : 2 mandat
  • Regionala partilistan Cues (Koalition för ett solidariskt Europa): 1 mandat
  • Källa: El País (TT)