Befälhavaren för de paramilitära styrkorna Mohamed Hamdan Dagalo, var en av den förre presidenten Omar al-Bashirs närmaste män. När protesterna mot presidenten, som slutligen ledde till att han avsattes, växte sig större sviktade lojaliteten, rapporterar BBC. Den 11 april sällade sig Hamdan Dagalo till dem som ville avsätta presidenten. Två dagar senare utsågs han till militärrådets vice ledare.

Som chef över paramilitära styrkor i krigshärjade Darfur i västra Sudan hänger anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter över Mohamed Hamdan Dagalo. Nu anklagas han för att ha låtit samma styrkor döda demonstranterna i Khartum.

Hamdan Dagalo har försvarat styrkornas agerande i Darfur – liksom mot demonstranterna i Khartum. Han förnekar att styrkorna försökte upplösa sittprotesten och hävdar att militären ingrep mot knarklangare och störande grupper som infiltrerat demonstranterna.

– Vi kommer inte att tillåta kaos och vi kommer inte backa från våra principer, säger han i ett tv-sänt uttalande.

Lever i skräck

Samtidigt vittnar Khartums invånare om ett vardagsliv i konstant skräck över att bli påhoppade eller beskjutna av styrkorna som lyder under militärrådet.

– Vi har kommit till en punkt där vi inte ens kan gå ut av rädsla för att bli nedslagna eller skjutna av säkerhetsstyrkorna, säger ett vittne till BBC.

– De omringar bostadskvarter och hotar människor. De använder skarp ammunition. De är överallt. Vi känner oss inte trygga och vi litar inte på militären. Det är fullkomligt kaos, säger ett annat.

Situationen för huvudstadens sjukhus är oerhört ansträngd och det råder brist på blod och personal, säger en läkare till AFP.

– De flesta av sjukhusen har tagit in fler skadade än de egentligen har kapacitet för, säger läkaren.

– Bland de skadade finns flera människor i kritiskt tillstånd och jag bedömer att dödstalen kommer att stiga.

Centralkommittén för sudanesiska läkare, som står demonstranterna nära, anklagar militärstyrkorna för att ha attackerat sjukhus och dess personal. En apotekare uppger för BBC att styrkor stängde sjukhusen för att hindra att civila får sjukvård.

– De slängde ut oss från två sjukhus som hjälpte skadade och offer för skjutningarna. Det är en order från militärrådet att stänga ner sjukhusen eftersom vi hjälpte civila, säger han.

Men Sudans hälsodepartement tillbakavisar i uppgifterna om mer än 100 döda till följd av militärens våld. I stället nämner man siffran 46.

Samtal i sank

Mohamed Hamdan Dagalo har stöd från viktiga allierade som Egypten, Saudiarabien och Förenade arabemiraten som gärna vill se stabilitet i landet, rapporterar BBC. Saudiarabien säger sig dock vara oroade över utvecklingen och uppmanar till samtal mellan parterna.

De diskussioner mellan militärjuntan som nu styr landet och oppositionella grupper tycktes göra framsteg förra månaden och parterna talade om en första överenskommelse om hur makten skulle fördelas i ett framtida styre av Sudan.

Efter massdödandet är läget mer låst än någonsin. I ett försök till försoning uppmanade militären oppositionen att återvända till förhandlingsbordet. En inbjudan som fick kalla handen av oppositionen.

– Det sudanesiska folket är inte öppet för samtal, det sudanesiska folket är inte öppet för detta militärråd som dödar människor, säger Amjad Farid, talesperson för SPA, en av de ledande organisationerna bakom protesterna.