|

Tjetjensk människorättsaktivist benådad

NyhetsbildZoom
Ojub Titijev, ledare för den tjetjenska grenen av människorättsorganisationen Memorial, har benådats. Arkivbild. Foto: Musa Sadulajev/AP/TT
Den ryske människorättsaktivisten Ojub Titijev, ledare för den tjetjenska grenen av organisationen Memorial, har benådats av en domstol.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Titijev greps i början på förra året efter att polisen hävdat att de hittat marijuana i hans bil. Han dömdes i mars till fyra års fängelse för narkotikabrott.

Memorial rapporterar om kränkningar av mänskliga rättigheter i Ryssland och har anklagat delrepubliken Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov för att leda en totalitär regim som genomför kidnappningar och använder tortyr.

Bland andra Amnesty International har fördömt domen mot Ojub Titijev. 61-åringens advokater har hävdat att gripandet har med Titijevs undersökning av hemliga fängelser i Tjetjenien att göra.

Enligt Kremlkritiker används droganklagelser rutinmässigt i Ryssland för att tysta människorättsaktivister. Nyligen greps journalisten Ivan Golunov som arbetar på en oberoende nyhetssajt i Moskva misstänkt för narkotikabrott. Gulonov har sagt att det rör sig om en komplott.

Kommentarer
|

Märklig Google-översättning förbryllar

Nyhetsbild
Googles översättningsprogram har översatt ordet "bekymrad" till "glad" på kinesiska. Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT
Mitt under dagar av intensiva protester har flera användare på sociala medier i Hongkong reagerat på en motsägelsefull översättning i tjänsten Google translate. Felet väcker frågor om Fastlandskinas försök att slå ned på kritik mot dess politik.

Mest läst senaste veckan