|

Kärlekskrank man hotade att kapa flygplan

NyhetsbildZoom
Ett Jet Airways-flygplan. Arkivbild. Foto: MTI, Imre Foeldi/AP/TT
I Indien har en 38-årig man dömts till livstids fängelse efter att ha hotat med att kapa ett flygplan för att få sin käresta, en flygvärdinna på planet, att säga upp sig från sitt jobb.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Inuti planet på flygbolaget Jet Airways toalett som flög sträckan mellan Bombay och Delhi hösten 2017 fanns en lapp med budskapet att kapare och bomber fanns ombord och ett krav om att planet skulle ledas om till Kashmir.

Det ledde till att piloterna landade planet i Ahmedabad i västra Indien där 38-åringen, en av resenärerna som flög i affärsklass, kunde gripas.

Hemligt gift

Mannen, som redan var gift, gifte sig i hemlighet även med flygvärdinnan från New Delhi, och ville att hon skulle flytta till Bombay – något som kvinnan vägrat. Hans plan var att hotet om flygkapningen skulle medföra att sträckan mellan Bombay och Delhi stängdes av, vilket samtidigt hade riskerat att göra kvinnan arbetslös.

Det i sin tur, trodde han, skulle få henne att flytta till honom.

Även om mannens planer aldrig fullföljdes ansågs handlingen som allvarligt nog för att döma honom till livstids fängelse.

Psykisk påfrestning

Händelsen bedöms också ha orsakat svåra psykiska påfrestningar för passagerare och besättning. Mannen döms därför till böter på 50 miljoner rupier (dryga 635 000 euro) som ska fördelas bland dem som befann sig ombord. Passagerarna får vardera 25  000 rupier (cirka 317 euro), piloterna 100 000 (cirka 1260 euro) och kabinpersonalen 50 000 rupier (cirka 650 euro).

Mannen är den första att bli dömd enligt den nya strängare lagstiftningen mot flygkapning som innebär ett minimistraff på livstids fängelse, och dödsstraff som det högsta straffet.

|

Krav på lag efter dödsfall vid restaurang

Nyhetsbild
18-årige Owen Carey avled inte långt från London Eye, sedan han drabbats av anafylaktisk chock efter att ha ätit grillad kyckling som innehöll kärnmjölk. Arkivbild. Foto: Alberto Pezzali/AP/TT
En man avled på sin 18-årsdag efter att ha ätit kyckling som innehöll kärnmjölk på en restaurang, trots att han hade informerat personalen om sin allergi. Nu väcker hans familj krav på att allergener märks ut även på restauranger.

Mest läst senaste veckan