|

Irland vill förbjuda nya bensinbilar

NyhetsbildZoom
Irlands regering vill se fler elbilar på landets vägar. Arkivbild. Foto: Tim Ireland/AP/TT
Irland vill förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselfordon som en del av landets klimatförändringsplan. Med hjälp av åtgärden hoppas regeringen att 950 000 elfordon ska trafikera vägarna år 2030.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den nya regeln är ett av 180 förslag för affärsvärlden, byggbranschen, transport, lantbruk och sophantering, som enligt planen ska kunna leda till noll nettoutsläpp av koldioxid år 2050.

– Vårt tillvägagångssätt kommer att vara att knuffa människor och företag till att förändra sina beteenden och anpassa sig till ny teknik genom incitament, negativa incitament, regler och information, säger premiärminister Leo Varadkar.

– Vårt mål är att övergå till ett lågkoldioxid-samhälle som är klimatbeständigt. Det är vårt upprop i kampen för att rädda vår planet.

Irland hoppas även kunna öka den producerade elen från förnybar energi från 30 procent till 70 procent år 2030.

I klimatplanen finns också ett förbud mot engångsplastartiklar och högre avgifter för produktion av material som är svåra att återvinna.

Miljölobbygruppen Friends of the Earth hyllar initiativet men Greenpeace kritiserar regeringen för att inte helt förbinda sig till planen fram till 2050, utan bara säga att den är ett mål.

Kommentarer
|

Svensk psykolog: "Tvinga inte barn till aktiviteter"

Nyhetsbild
Barns intresse för fritidsaktiviteter ser olika ut och ibland kan föräldrar behöva putta på. Arkivbild. Foto: Vegard Wivestad/TT
Fotboll, scouter eller teater. Vissa barn vill prova allt – men vad gör du som förälder om barnet inte vill någonting? Och är aktiviteterna alltid till för barnen eller för att föräldrar ska känna sig duktiga?

Mest läst senaste veckan