|

Vill bli Tunisiens förste homosexuelle ledare

NyhetsbildZoom
För första gången ställer en öppet homosexuell, Mounir Baatour, upp i Tunisiens presidentval. Arkivbild. Foto: Arnulfo Franco/AP/TT
Han är advokat och ordförande i hbtq-organisationen Shams i Tunisien. Nu siktar 48-årige Mounir Baatour på att bli landets första öppet homosexuelle president, och han vill avkriminalisera homosexuella handlingar i Tunisien.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag har sett att det inte finns några framsteg i den här frågan i Tunisien, säger han.

Enligt Baatour driver inga politiker i landet hbtq-rättigheter och han tycker själv att han är den bäst lämpade. Därför ställer han upp i valet i november.

Men uppförsbacken är hög. En opinionsmätning brittiska BBC låtit göra visar att bara sju procent av tunisierna anser att homosexualitet är acceptabelt.

Enligt Sham ökade också antalet domar för homosexualitet med drygt 60 procent i fjol, till 127 – från 79 under 2017.

Men Baatour pekar på att förbudet mot månggifte genomfördes i landet 1956 utan allmänhetens stöd och ser det hela som större än den allmänna opinionen.

– Vi behöver den politiska viljan att lägga fram reformer och säga till folket att det är onormalt att sätta homosexuella personer i fängelse.

Samtidigt vill inte Baatour ses enbart som en homosexuell politiker eftersom han har politik för fler frågor.

– Jag är politiker, jag har ett program. Jag är tunisisk medborgare och jag har rätten att vara en kandidat utan några problem med min sexuella orientering.

|

Par hade samlag i barnfylld lekpark på Gotland

Nyhetsbild
Ett par på Gotland hade samlag i en barnfylld lekpark mitt på eftermiddagen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen kallades till en lekpark i Länna på Gotland på söndagseftermiddagen, där en man och en kvinna hade samlag i lekparkens hängmatta.

Mest läst senaste veckan