|

Björn i fångenskap tog sig fri – kallas superhjälte

NyhetsbildZoom
Brunbjörnen M49 är fortsatt på fri fot, här på en övervakningsbild från tidigare i veckan. Foto: Autonomous Province of Trento/AP/TT
En brunbjörn på rymmen i de italienska Alperna har kallats för superhjälte och får stöd på sociala medier, rapporterar BBC.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Björnen, som fått det prosaiska namnet M49, ansågs av myndigheterna som farlig för allmänheten och fångades av djurvårdare i Trentino i söndags.

Men bara timmar senare lyckades M49 fly. Björnen tog sig förbi tre elstängsel och ett fyra meter högt staket innan den försvann i skogarna i regionen.

Guvernören gav då viltvårdare rätt att "skjuta ner" M49, vilket fick djurrättsaktivister att mobilisera och landets miljöminister Sergio Costa att gå ut med ett uttalande till skydd för björnen.

– M49:s flykt från fångenskap kan inte motivera en aktion som skulle orsaka dess död, säger Costa.

"Uppenbarligen är M49 en utbrytarkung med superkrafter som en Marvelhjälte", kommenterar organisationen LAC, som kämpar mot jakt, och björnens öde följs intensivt på sociala medier i landet, allt under hashtaggen #fugaperlaliberta, eller "flykt till frihet".

Reaktionerna har fått det regionala skogs- och vilddjursrådet att förtydliga sina instruktioner till viltvårdarna och säger nu att de bara får skjuta om björnen utgör ett hot mot människor. (TT)

Kommentarer
|

Trump: Otrevligt – de kunde bara ha sagt nej

Nyhetsbild
Danmark vill inte sälja vare sig Kulusuk eller resten av Grönland till USA. Beskedet gjorde Donald Trump sur. Foto: Jonathan Nackstrand/Lehtikuva/AFP
Ett "absurt" förslag. En avfärdad affär. Och en trumpen president. Danmarks avvisande svar om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för Donald Trump. Det var inte särskilt trevligt av danskarna, säger han, och skjuter upp sitt Danmarksbesök på obestämd framtid.

Mest läst senaste veckan