|

Björn i fångenskap tog sig fri – kallas superhjälte

Brunbjörnen M49 är fortsatt på fri fot, här på en övervakningsbild från tidigare i veckan. Zoom
Foto: Autonomous Province of Trento/AP/TT

Brunbjörnen M49 är fortsatt på fri fot, här på en övervakningsbild från tidigare i veckan.

En brunbjörn på rymmen i de italienska Alperna har kallats för superhjälte och får stöd på sociala medier, rapporterar BBC.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Björnen, som fått det prosaiska namnet M49, ansågs av myndigheterna som farlig för allmänheten och fångades av djurvårdare i Trentino i söndags.

Men bara timmar senare lyckades M49 fly. Björnen tog sig förbi tre elstängsel och ett fyra meter högt staket innan den försvann i skogarna i regionen.

Guvernören gav då viltvårdare rätt att "skjuta ner" M49, vilket fick djurrättsaktivister att mobilisera och landets miljöminister Sergio Costa att gå ut med ett uttalande till skydd för björnen.

– M49:s flykt från fångenskap kan inte motivera en aktion som skulle orsaka dess död, säger Costa.

Annons
"Uppenbarligen är M49 en utbrytarkung med superkrafter som en Marvelhjälte", kommenterar organisationen LAC, som kämpar mot jakt, och björnens öde följs intensivt på sociala medier i landet, allt under hashtaggen #fugaperlaliberta, eller "flykt till frihet".

Reaktionerna har fått det regionala skogs- och vilddjursrådet att förtydliga sina instruktioner till viltvårdarna och säger nu att de bara får skjuta om björnen utgör ett hot mot människor. (TT)

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Inget hopp om att rädda fler – "Vi tror inte det finns överlevande på vulkanön"

Vulkanön fotograferad för drygt en vecka sedan.
Foto: Torsten Blackwood/Lehtikuva

Vulkanön fotograferad för drygt en vecka sedan.

Flera personer har omkommit i ett vulkanutbrott på den nyzeeländska ön White Island. Ytterligare ett antal personer saknas. Den obebodda vulkanön är ett populärt turistmål.

Mest läst senaste veckan