|

Spaniens Sánchez utan stöd i omröstning

Podemos partiledare Pablo Iglesias sade under måndagens debatt i parlamentet att hans parti inte tänkte acceptera några "dekorativa" ministerposter i en Sánchezledd regering. Zoom
Foto: Paul White/AP/TT

Podemos partiledare Pablo Iglesias sade under måndagens debatt i parlamentet att hans parti inte tänkte acceptera några "dekorativa" ministerposter i en Sánchezledd regering.

Spanien kan få sin mest vänsterorienterade regering sedan landet återgick till demokrati. Premiärminister Pedro Sánchez hoppas på att få ihop en vänsterkoalition, trots att vänsterpartiet Podemos uttalat sig skeptiskt till samarbete.Men i den första omröstningen kammade Sánchez noll.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Spanska deputeradekammaren ger i en första omröstning inte stöd åt den tillfällige premiärministern Pedro Sánchez, rapporterar internationella nyhetsbyråer.

En ny omröstning väntar nu på torsdag. Då krävs endast en enkel majoritet, till skillnad från dagens omröstning, där absolut majoritet krävdes.

Socialdemokratiska Socialistpartiet (PSOE), lett av Pedro Sánchez, blev störst i nyvalet i Spanien i april. Snabbt stod det klart att partiet behövde stöd för att regera i den allt mer fragmenterade politiken.

Därpå följde månader vid förhandlingsbordet. Sánchez, som styrt PSOE mer vänsterut, inledde förhandlingar med vänsterpartiet Podemos. Tillsammans har de 165 av de 350 mandaten i parlamentet – inte en majoritet, men så pass stor andel att man kan skrapa ihop stödröster. Men under tisdagens omröstning valde 41 av 42 Podemosrepresentanter att avstå från att rösta.

Krävde ministerpost

Till en början satte Podemos ledare, den erkänt skicklige debattören Pablo Iglesias, som ultimatum att hans parti skulle få ministerposter i en Sánchezledd regering och att han själv skulle ingå i densamma. Men PSOE anser att han vore en alltför kontroversiell regeringsmedlem.

Sánchez hoppades snarare kunna skapa en lösning lik den i Portugal, där det socialdemokratiska partiet ensamt regerar, men med parlamentariskt stöd från två partier längre vänsterut.

Förhandlingarna har flera gånger sett ut att haverera och tonläget har stundtals varit högt. I slutet av förra veckan släppte Pablo Iglesias kravet om att själv sitta med i en regering och det sågs av många som en vändpunkt. Under parlamentsdebatten sent i måndags kväll betonade Iglesias att Podemos dock inte kommer att nöja sig med vad han kallar "dekorativa" ministerposter.

Nyval i höst?

I tisdagens omröstning i kongressen krävdes att Sánchez fick stöd av en absolut majoritet. I torsdagens kommande omröstning tror bedömare att han har en chans, men bara om han får med sig Podemos samt stöd av till exempel Baskiska nationalistpartiet och några fler små, regionala partier.

Sánchez enda hopp att kunna bilda regering utan Iglesias vore om det konservativa Folkpartiet (PP) lade ned sina röster. Men det kommer sannolikt inte att hända, bland annat för att Sánchez motsatte sig att göra detsamma när rollerna var omvända 2016.

Lyckas Sánchez inte bilda regering väntar det fjärde nyvalet på lika många år, något få önskar. Kanske allra minst Podemos, som förlorade en fjärdedel av sina platser i parlamentet vid det senast nyvalet.

Redan innan omröstningen på tisdagen meddelade Podemos att de inte planerar att rösta för Sánchez vid den första förtroendeomröstningen, men att de båda parterna fortsätter att förhandla för att få till en koalitionsregering.

|

Samordnad hatattack mot judar i Finland, Sverige, Norge och Danmark

Nyhetsbild
Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet. Foto: Janerik Henriksson/TT/Arkiv
Judiska församlingar i Norden har utsatts för en koordinerat hatattack med antisemitiska klistermärken som satts upp i anslutning till kristallnattens årsdag.

Mest läst senaste veckan