|

Australien målas ut som mobbare efter möte

NyhetsbildZoom
Fijis premiärminister Frank Bainimarama känner sig förolämpad av Australiens Scott Morrison efter ett regionalt möte i veckan. Arkivbild. Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Önationen Fijis premiärminister Frank Bainimarama anklagar sin australiske motsvarighet Scott Morrison för att ha förolämpat flera nationer i Stilla havet under ett regionalt möte tidigare i veckan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Morrison vägrade under mötet att gå med på ett avtal om ökade klimatåtaganden med hänvisning till Australiens kolindustri. Han ska också ha framhållit det stora ekonomiska stöd landet gett till nationer i området.

– Premiärministerns agerande var kränkande, väldigt nedlåtande, vilket inte alls är bra för relationerna, säger Fijis premiärminister Frank Bainimarama.

Fijiledaren hävdade att han inte upplever någon konkurrens mellan Australien och Kina i regionen, men att Morrisons agerande kan få länder att föredra Peking framför Canberra.

– Kineserna förolämpar oss inte.

Den australiske premiärministern svarade inte direkt på anklagelserna, men försäkrade senare att hans land vill ta ansvar i Stilla havet.

– Vi kommer alltid finnas där oavsett vilka frågor som dyker upp.

Kommentarer
|

Misstäkt flygplanskapare gripen efter 34 år

Nyhetsbild
Kapningen för 34 år sedan följdes av en hel värld. Kapten John Testrake tvingades flyga till flera länder under de 17 dagar planet hölls kapat. På arkivbilden talar han med reportrar på Beiruts flygplats. Foto: Ammar/AP/TT
Grekisk polis har gripit en libanesisk man som misstänks för delaktighet i en flygplanskapning för 34 år sedan. Den uppmärksammade terrorhandlingen pågick i mer än två veckor.

Mest läst senaste veckan