|

Australien målas ut som mobbare efter möte

Fijis premiärminister Frank Bainimarama känner sig förolämpad av Australiens Scott Morrison efter ett regionalt möte i veckan. Arkivbild. Zoom
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Fijis premiärminister Frank Bainimarama känner sig förolämpad av Australiens Scott Morrison efter ett regionalt möte i veckan. Arkivbild.

Önationen Fijis premiärminister Frank Bainimarama anklagar sin australiske motsvarighet Scott Morrison för att ha förolämpat flera nationer i Stilla havet under ett regionalt möte tidigare i veckan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Morrison vägrade under mötet att gå med på ett avtal om ökade klimatåtaganden med hänvisning till Australiens kolindustri. Han ska också ha framhållit det stora ekonomiska stöd landet gett till nationer i området.

– Premiärministerns agerande var kränkande, väldigt nedlåtande, vilket inte alls är bra för relationerna, säger Fijis premiärminister Frank Bainimarama.

Fijiledaren hävdade att han inte upplever någon konkurrens mellan Australien och Kina i regionen, men att Morrisons agerande kan få länder att föredra Peking framför Canberra.

– Kineserna förolämpar oss inte.

Annons
Den australiske premiärministern svarade inte direkt på anklagelserna, men försäkrade senare att hans land vill ta ansvar i Stilla havet.

– Vi kommer alltid finnas där oavsett vilka frågor som dyker upp.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Thunberg tvingades avbryta klimatstrejk i Madrid

Greta Thunberg fick avbryta klimatprotesterna av säkerhetsskäl. Arkivbild.
Foto: Andrea Comas

Greta Thunberg fick avbryta klimatprotesterna av säkerhetsskäl. Arkivbild.

Greta Thunberg fick av säkerhetsskäl avbryta klimatmarschen i samband med klimatmötet COP 25 i Madrid. – Det är för mycket folk och för mycket journalister. Polisen säger att jag inte kan fortsätta.

Mest läst senaste veckan