|

Amazonas brinner – Brasiliens president skyller på aktivister

NyhetsbildZoom
Satellitbilder visar att åtskilliga skogsbränder pågår i delstaterna Para, Mato Grosso och Rondonia i Amazonas. Foto: Ho
Skogsbränderna fortsätter att härja i Amazonas regnskog. Under onsdagen syntes röken från bränderna i São Paulo, 200 mil från elden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Samtidigt har Brasiliens president tänt en egen eld. Jair Bolsonaro sade på onsdagen till journalister att ickestatliga organisationer ligger bakom bränderna, allt för att få presidenten att framstå i dålig dager.

– Det är det kriget vi står inför. Eldsvådorna tändes på strategiska platser. Allt indikerar att de åkte dit för att filma och starta eldsvådorna. Det är så jag ser det, sade Bolsonaro.

Han preciserade inte vilka organisationer han syftade på, men flera miljöorganisationer med Världsnaturfonden WWF i spetsen har dels lagt skulden på de många bränderna på jordbrukare som avsiktligt startar dem för att illegalt skövla områden, dels på Bolsonaro för att han upplåtit naturområden till jordbruk och gruvnäring.

Enligt officiella siffror har nära 73 000 skogsbränder registrerats i Brasilien bara i år. Det ska jämföras med att det under hela 2018 registrerades 39 759 bränder. Tidigare har Bolsonaro skyllt det växande antalet skogsbränder på naturliga orsaker.


Skogsbränderna har spätt på kritiken mot Bolsonaros klimatfientliga retorik, som aktivister anser sporrar skogshuggare, gruvägare och jordbrukare i Amazonas. Både Tyskland och Norge har stoppat sitt ekonomiska stöd till skydd av regnskogen och beskyller Brasilien för att vända kampen mot skövlingen ryggen.

Försämrade relationer mellan Brasilien och Europa skrämmer den mäktiga jordbrukssektorn som befarar bakslag på en av sina viktigaste marknader.

Kommentarer
|

Han dödade och grävde ner sin familj i trädgården – nu är den franska familjemördaren fast

En av Frankrikes mest jagade män har gripits – efter åtta år på rymmen.

Mest läst senaste veckan