|

Iran fängslar två för spionage

Amnesty lämnar namnunderskrifter till Irans ambassad i Stockholm för att kräva frisläppandet av den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali. Arkivbild från 2018. Zoom
Foto: Claudio Bresciani/TT

Amnesty lämnar namnunderskrifter till Irans ambassad i Stockholm för att kräva frisläppandet av den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali. Arkivbild från 2018.

Två personer, däribland en kvinna med både iranskt och brittiskt medborgarskap, har dömts till fängelse för spionage i Iran.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De båda döms till tio års fängelse för att ha spionerat för Israels räkning, rapporterar statlig iransk tv. Enligt en talesperson för landets rättsväsende har de dömda delgett information till Israels underrättelsetjänst Mossad. Kvinnan döms även till två års fängelse för att ha "förvärvat obefogad rikedom".

Iran fängslar regelbundet påstådda spioner. Den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali, med både svenskt och iranskt medborgarskap, sitter sedan 2016 fängslad i Iran anklagad för spioneri för Israels räkning och samröre med Mossad.

I juli rapporterade iranska medier att 17 personer gripits anklagade för att spionera för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Några av dem ska ha dömts till döden.

Iran erkänner dessutom inte dubbla medborgarskap, och anklagelser om spionage har under årens lopp drabbat ett flertal iranier med dubbelt medborgarskap.

|

Greta Thunberg tar katamaran till Spanien

Nyhetsbild
Greta Thunberg, här under en klimatdemonstration i Vancouver, Kanada, i oktober, ska segla över Atlanten på en katamaran. Arkivbild. Foto: Melissa Renwick/AP/TT
Nu är det klart både att och hur Greta Thunberg ska ta sig till klimatkonferensen COP25 i Madrid, skriver hon på Twitter.

Mest läst senaste veckan