Ny premiärminister blir den avgående premiärministern Giuseppe Conte, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Stämningen har stundvis varit spänd mellan PD och M5S, som sedan i fredags förhandlat om en koalition ledd av Conte.

President Sergio Mattarella hade bett om ett sista möte på onsdagen – och insisterade på vikten av att nå en snabb lösning.

Medlemmar avgör

Det EU-vänliga PD och antietablissemangspartiet M5S betraktades som svurna politiska motståndare för bara en dryg månad sedan. Förslaget om en koalition har upprört M5S-väljare, som tagit till sociala medier för att varna partiets ledning, enligt Reuters.

M5S partiledare Luigi Di Maio har tidigare försäkrat partiet att medlemmarna ska få väga in i beslutet genom en onlineomröstning nästa vecka.

– Bara om de röstar för kommer M5S att stödja den föreslagna regeringen, sade Di Maio till AFP i tisdags.

Poster fördelas

I tisdags flög anklagelser mellan Di Maio och PD:s ledare, men statsvetaren Fabio Cristiano vid Lunds universitet bedömer att partiledarna varit överens sedan länge.

Enligt honom har samtalen handlat om fördelningen av roller i regeringen.

– Di Maio räknar med att behålla titeln som vice premiärminister, något som PD motsatt sig eftersom den rollen traditionellt inte ska dela partitillhörighet med premiärministern, sade Fabio Cristiano till TT tidigare under onsdagen.

Conte är officiellt partilös men anses stå nära M5S. PD:s vice partiledare Andrea Orlando upprepade på onsdagen att posten som vice premiärminister bör tilldelas PD, enligt Reuters.

Budgeten räddad?

Skulle partierna inte ha kommit överens hade en nära förestående ekonomisk turbulens stått för dörren, med risk för upplöst parlament vilket skulle ha gjort det omöjligt att rösta ja till nästa års budget innan mitten av oktober.

Regeringskrisen i Italien blev ett faktum den 8 augusti efter att partiet Legas ledare tillika inrikesminister Matteo Salvini drog sig ur regeringssamarbetet med M5S.

Lega har vind i opinionen och har gått om M5S som största parti. Salvini har hoppats på att presidenten ska utlysa val i november, där hans parti förmodligen skulle utöka antalet mandat i parlamentet.