|

EU-ledare pressar Johnson om brexit

NyhetsbildZoom
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ringer runt till andra EU-länders ledare under helgen för att argumentera för sina förslag för ett ordnat utträde ur EU. På måndag väntar nya brexitsamtal.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Europeiska diplomater vill att Storbritannien inom en vecka föreslår ett reviderat och genomförbart sätt att fortsätta brexitprocessen, så att allt praktiskt kan vara löst före EU-toppmötet den 17 och 18 oktober. Där ska det avgöras om Storbritannien är på väg mot ett avtal, förlängning eller kanske ett avtalslöst utträde.

Ordförandelandet Finlands premiärminister Antti Rinne sade under lördagen till Johnson att det är viktigt att hitta en lösning inom en vecka, och britten ska under deras samtal ha hållit med. Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att han har poängterat för Johnson att viktiga frågor återstår när det gäller förslagen.

Johnson väntas även ringa ledare för andra EU-länder, bland annat Sveriges Stefan Löfven, efter att samtal mellan Storbritanniens brexitförhandlare David Frost och EU-förhandlarna avbröts utan framgång i fredags.

– En överenskommelse kommer att vara väldigt svår att nå, men det är fortfarande möjligt, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier under lördagen, och lade till att EU är redo för ett avtalslöst utträde, även om det inte är vad unionen önskar.

– Ett avtalslöst utträde kommer aldrig att vara EU:s val. Om det händer skulle det vara Storbritanniens val.

Storbritannien hade gärna sett att samtalen fortsatt under helgen, men de ska tas upp på måndagsmorgonen.

Kommentarer
|

101-åriga Ruth Larsson snuvad på rekord

Nyhetsbild
Det blev inget rekord för Ruth Larsson, men för första gången i livet fick 101-åringen hoppa fallskärm. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Siktet var inställt på rekord, men tyvärr blev det ingen omnämning i Guinness rekordbok – den här gången. Ruth Larsson, som vid 101 års ålder gjort sitt första fallskärmshopp, kan tänka sig att göra om det.

Mest läst senaste veckan