|

Tjäreborg har fått ett första bud

Thomas Cook Airlines meddelades sin konkurs den 23 september. Än så länge fortgår verksamheten i svenska Ving som ingår i koncernen och bolaget hoppas få en ny ägare inom kort. Arkivbild. Zoom
Foto: Johan Nilsson/TT

Thomas Cook Airlines meddelades sin konkurs den 23 september. Än så länge fortgår verksamheten i svenska Ving som ingår i koncernen och bolaget hoppas få en ny ägare inom kort. Arkivbild.

Det har kommit in ett första bud på Thomas Cooks nordiska verksamhet där Ving ingår. Bolaget har också säkrat en förlängning av resegarantin.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I samband med konkursen i moderföretaget Thomas Cook lyftes tidigt att den nordiska verksamheten hörde till koncernens lönsamma delar och att det kunde bli aktuellt med en försäljning.

Nu har ett icke-bindande, så kallat indikativt, bud lagts på verksamheten där Ving, Spies och Tjäreborg samt Thomas Cooks nordiska flygbolag ingår.

– Jag kan bekräfta det, säger Fredrik Henriksson till TT.

Fakta: Detta har hänt

  • Thomas Cook-gruppen, pionjär inom charterresor, har under lång tid pressats av dålig lönsamhet och har kommit med flera vinstvarningar under det senaste året.
  • I slutet av augusti meddelade koncernen att man kommit överens med kinesiska Fosun Tourism, sina banker och majoriteten av bolagets obligationsägare, om de huvudsakliga villkoren i ett räddningspaket. Beskedet fick aktien att störtdyka 15 procent på Londonbörsen.
  • Knappt en månad senare, den 22 september, meddelade resejätten att man behövde få in motsvarande 2,4 miljarder kronor för att kunna fortsätta verksamheten. De ska också ha kallat till krismöte med aktie- och fordringsägare.
  • Svenska Ving, som ingår i Thomas Cook-gruppen, uppgav då att man inte var orolig för en konkurs.
  • Dagen därpå, den 23 september, meddelade Thomas Cook att företaget sätts i konkurs med omedelbar verkan. (TT)
 
Flera intressenter

Enligt Fredrik Henriksson finns flera intressenter.

– Vi räknar med en ganska snabb försäljningsprocess, säger han.

Svensk-tyska riskkapitalbolaget Triton lade i våras ett bud på bolaget. Triton vill inte uppge om man fortfarande är en intressent.

– Inga kommentarer, säger Fredrik Hazén, presstalesperson på Triton.

Det är den brittiska konkursförvaltaren som styr processen med att hitta en köpare till Ving.

Förlängd resegarantin

Det har snart gått tre veckor sedan konkursen. Enligt Ving rullar verksamheten på i stort sett som vanligt och försäljningen av resor fortsätter.

Potentiella problem att finansiera resegarantin, något som bland annat uppmärksammades i Svenska Dagbladet , är nu också undanröjda enligt Fredrik Henriksson.

Resegarantin regleras enligt lag. Ett resebolag kan inte sälja paketresor om bolaget inte kan garantera att resans värde är finansiellt garanterad.

Ett avtal med en garantiställare, som skulle löpt ut nästa vecka, är nu i hamn.

– Resegarantin har inte varit något som oroat oss. Avtalen med våra fem garantiställare förnyas och förlängs kontinuerligt. Nu har vi en förlängning, säger Fredrik Henriksson.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Norwegian slutar flyga från Vasa nästa år

Nyhetsbild
Norwegian stänger inrikeslinjen mellan Vasa och Helsingfors-Vanda flygplats i januari. Rutten flygs med Boeing 737-plan. Foto: Pressbild
Bara ett par veckor efter att Norwegian börjat flyga från Vasa till Helsingfors meddelar flygbolaget att man lägger ner rutten.

Mest läst senaste veckan