I södra delarna av delstaten kämpar över 1 000 brandmän, med hjälp av helikoptrar, för att få bukt med bränderna.

50 000 människor i Santa Clarita, norr om Los Angeles, har lämnat sina hem efter det att bränderna spridit sig. Skolor höll stängt under fredagen i Los Angeles och undantagstillstånd har utlysts.

Kommande kraftiga vindar under söndag och måndag hotar att förvärra situationen, enligt USA:s vädermyndighet, rapporterar AFP.

Elbolaget Pacific Gas & Electric (PG&E) varnar för att elen kan komma att stängas av för två miljoner människor i 36 regioner (counties) eftersom vindarna i södra Kalifornien kan medföra att elden sprids ytterligare, rapporterar BBC.

"PG&E kommer bli tvungna att stänga av strömmen av säkerhetsskäl flera timmar innan de potentiellt skadliga vindarna anländer", skriver företaget enligt tv-kanalen.

Det brinner även i norra delarna av Kalifornien. Undantagstillstånd råder i Sonoma county, där en av de värsta bränderna härjar.

Tusentals har evakuerats och runt 50 fastigheter har förstörts och boende vittnar om att de knappt hade tid att ta med sig några tillhörigheter när elden närmade sig deras hem.

– Vi tittade upp mot kullen och kunde knappt tro vad vi såg, säger 68-årige Dwight Monson till Los Angeles Times.

Flera andra bränder har också brutit ut i södra Kalifornien till följd av torka och temperaturer på över 30 grader.

I norra Mexiko, nära amerikanska gränsen, har tre personer har omkommit till följd av eldsvådor som härjar och 1 600 personer har evakuerats.