"Snälla, jag ber om din förståelse. Något oväntat har hänt."

Rösten på andra sidan luren fick Nguyen Dinh Gia att falla till marken. Han vet inte vem som ringde honom, mer än att det var en landsman. Men budskapet i samtalet var tydligt: något fruktansvärt hade hänt och det handlade om hans son, Nguyen Dinh Luong.

"Det verkar som om han fanns med i lastbilen tillsammans med alla de andra döda" säger han till AFP.

Även om sonens död ännu inte är bekräftad befarar Nguyen Dinh Gia det värsta. Han visste att sonen planerade att resa till Storbritannien, något han berättade för två veckor sedan. Via kontakter i Storbritannien har Nguyen fått veta att sonen lämnade Frankrike den 21 oktober, två dagar efter att den makabra upptäckten i lastbilen blev en världsnyhet.

Nu vädjar han till vietnamesiska myndigheter om hjälp för att ta reda på om den hjärtskärande misstanken om sonens död stämmer.

Och han är inte ensam om att oroa sig men inte veta. Även 26-åriga Pham Thi Tra My tros ha mött samma öde. Ett sms till hennes mamma tidigare i veckan fick familjen att ana oråd.

"Jag är ledsen mamma. Resan utomlands lyckades inte. Mamma, jag älskar dig så mycket. Jag dör eftersom jag inte kan andas", skrev hon.

Både Pham Thi Tra My och Nguyen Dinh Luong kommer från samma fattiga region i hemlandet som tiotusentals vietnameser årligen lämnar för att söka en bättre framtid.

Brittisk polis har sagt att samtliga som hittades döda i lastbilen var kinesiska medborgare, något som kinesiska myndigheter ännu inte bekräftat. Men det kan visa sig att många av dem egentligen är från Vietnam, säger en katolsk vietnamesisk präst från landets Nghe An-provins som Reuters talat med.

Han har varit i kontakt med flera vietnamesiska familjer som berättar att deras anhöriga planerade att resa till Storbritannien i veckan. Ingen av dem har kunnat nås.

Polisen har gripit totalt fyra personer sedan lastbilen hittades. De misstänks för dråp och människosmuggling, respektive mord, i en utredning som beskrivs som en av de största i sitt slag i Storbritannien.