|

Samordnad hatattack mot judar i Finland, Sverige, Norge och Danmark

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet. Zoom
Foto: Janerik Henriksson/TT/Arkiv

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet.

Judiska församlingar i Norden har utsatts för en koordinerat hatattack med antisemitiska klistermärken som satts upp i anslutning till kristallnattens årsdag.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig i Sverige, säger att attacken är unik i sin omfattning.

Under natten till i söndags, som markerade årsdagen för novemberpogromernas inledning 1938, sattes antisemitiska klistermärken upp på judiska institutioner på flera håll i Sverige, Norge, Danmark och Finland, skriver Göteborgs-Posten.

Kristallnatten

  • Natten mot den 10 november 1938 släppte tyska myndigheter fram "folkets vrede" mot judar över hela Tyskland. Regissören bakom den så kallade kristallnatten var propagandaminister Joseph Goebbels. Attackerna var inledningen på de så kallade novemberpogromerna mot judar i Tyskland och Österrike.
  • Över hela landet krossades skyltfönster och inredningar i butiker och restauranger ägda av judar – därav benämningen av händelsen – medan polis och militär stod bredvid eller själva deltog i denna prolog till det som skulle bli Förintelsen.
  • Judar som uppfångades på gatorna förnedrades och misshandlades. Flera hundra mördades. Cirka 30 000 tyska judar fängslades och skickades senare till koncentrationsläger.
  • Judarna dömdes att som kollektiv betala en miljard riksmark till staten. Regimens förklaring till händelserna var det tyska folkets vrede över att en från Tyskland utvisad jude skjutit en tysk diplomat i Paris den 7 november. (TT)
 
Stockholms stora synagoga utsattes för den koordinerade attacken. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Stockholms stora synagoga utsattes för den koordinerade attacken. Arkivbild.Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig säger att klistermärkena upptäcktes på söndagsmorgonen.
Annons

– Det är vanligt med enskilda incidenter, det har vi sett på många olika platser i Sverige, men det är som är nytt är det sker så pass koordinerat i fyra olika länder och i en mängd olika städer, säger Verständig till TT.

Judiska centralrådet har polisanmält händelsen och informerat medlemmarna om det som skett, men har inte vidtagit några ytterligare åtgärder mot bakgrund av det långtgående säkerhetsarbete som redan finns vid judiska institutioner i Sverige och i andra nordiska länder.

– Det är svårt att göra så mycket mer än att allvarligt begränsa verksamheten, och där bedömer vi inte att vi är, säger Verständig.

Klistermärkena är identiska med de gula stjärnor som judarna tvingades att bära i Tyskland och i de tyskockuperade länderna under upptakten till Förintelsen under andra världskriget. Verständig säger att det mesta tyder på att gärningsmännen tillhör vit makt-miljön med tanke på information på rörelsens egna webbsidor och på den nazistiska symbolen.

– Det som har skett är att vit makt-grupperingarna har blivit betydligt mer aktiva under de senaste två–tre åren, och antisemitismen är deras kärnideologi, säger han.

Klistermärkena är inte de enda antisemitiska attackerna i anslutning till årsdagen för kristallnatten. Nazistiska slagord och hakkors har även klottrats vid entrén till en skola i Södertälje, skriver Länstidningen.

Dessutom har över 80 gravstenar på en judisk begravningsplats i Randers i Danmark vandaliserats, rapporterar danska medier.

|

Vanlig förkylning kan skydda mot covid-19

Det finns sju kända coronavirus, varav tre orsakar vanlig förkylning.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Det finns sju kända coronavirus, varav tre orsakar vanlig förkylning.

En stor del av befolkningen kan redan ha ett naturligt skydd mot svår covid-19, visar forskning. De nya fynden kan förklara varför barn och unga vuxna vanligtvis inte blir så svårt sjuka av viruset.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan