|

Åtal väcks mot "Mordpodden"

"Mordpodden" anklagas för plagiat. Arkivbild. Zoom
Foto: Jessica Gow/Scanpix/TT

"Mordpodden" anklagas för plagiat. Arkivbild.

Podcasten "Mordpodden" anklagas för plagiat och nu väcks åtal för upphovsrättsbrott, skriver SVT.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bakgrunden till åtalet handlar om att författaren Lars Ohlson, som skrivit boken "Kakelugnsmordet", hävdar att den populära podcasten använder stora stycken ur hans bok i ett avsnitt, och presenterar det som sitt eget material.

– De har också tagit hela min dramaturgi och mitt upplägg. Dessutom har de också plankat ordagrant på flera ställen, har Lars Ohlson sagt till SVT.

Mordpoddens skapare Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin uppger i ett skriftligt uttalande att de förvisso hämtat information från boken, men att de varit noga med att ange både boktitel och författare, uppger SVT.

Avsnittet i fråga har plockats bort med anledning av kritiken.

Annons
"Mordpodden" är inte den enda podcasten att drabbas av plagiatanklagelser på senare tid. Under hösten har även "Svenska mordhistorier" hamnat i blåsväder, efter att det framkommit att podden i stor omfattning plagierat material från svenska nyhetsmedier och bloggar, vilket bland annat ledde till att ett bokförlag valde att stoppa utgivningen av en bok som baseras på podden.

Fallet med "Mordpodden" kommer att tas upp i Stockholms tingsrätt nästa år, skriver SVT.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Camilla Brogaard: "Hur länge står jag ut med att vara naken på en offentlig plats?"

Danska Camilla Brogaard är gästkonstnär vid Rooska gården i Karleby.
Foto: Jessica Poikkijoki

Danska Camilla Brogaard är gästkonstnär vid Rooska gården i Karleby.

När Camilla Broogard dansar naken i ett konstgalleri kan hon höra publikens andetag och känna deras blickar på sig. Nu på lördag gör hon det i Karleby.

Mest läst senaste veckan