|

Kina börjar förbjuda engångsplast i år

FN har pekat ut plast för engångsbruk som ett stort klimatproblem. Stora mängder antingen grävs ned, dumpas i vattendrag eller hamnar i havet. Kina försöker nu minska användningen av plast genom att införa flera förbud. Arkivbild. Zoom
Foto: AP/TT

FN har pekat ut plast för engångsbruk som ett stort klimatproblem. Stora mängder antingen grävs ned, dumpas i vattendrag eller hamnar i havet. Kina försöker nu minska användningen av plast genom att införa flera förbud. Arkivbild.

Redan senare i år ska alla plastpåsar i Kinas storstäder ha fasats ut, enligt nya direktiv från landets ledande myndighet för ekonomisk planering, NDRC.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Samma mål ska ha nåtts i hela Kina två år senare. Förbudet har dock undantag, och omfattar exempelvis inte producenter av färskvaror som säljer sina produkter på marknader, åtminstone inte än. Den verksamheten får respit till och med 2025.

Andra plastprodukter som delvis omfattas är bland annat engångsbestick och sugrör inom restaurangbranschen, som om fem år ska ha minskat sin användning av engångsplast med 30 procent. De nya riktlinjerna innehåller även restriktioner kring produktionen av plast, men det är oklart vilka regioner som kommer att påverkas.

FN har pekat ut engångsplast som ett stort problem för klimatet då stora mängder antingen grävs ned, dumpas i vattendrag eller hamnar i havet. Kina försöker precis som många andra länder ta itu med plastskräpet och har förutom de aviserade förbuden byggt ett dussintal centrum för att öka återvinningen.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Finländsk man dog i dykarolycka i Norge

Dykarolycka skedde i Nordland i norra Norge.
Foto: Pixabay

Dykarolycka skedde i Nordland i norra Norge.

NRK skriver att både den avlidne och gruppen han dök med är finländska medborgare. Orsaken till olyckan är ännu okänd.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan