Costa Smeralda ligger i Civitavecchia, en hamnstad nära Rom, och har två sjuka passagerare från Kina. I väntan på klarhet i om det är det fruktade Wuhanviruset de drabbats av hålls hela fartyget i karantän, meddelar rederiet Costa.

Smeralda, som togs i drift så sent som i fjol, är med en kapacitet på över 6 000 passagerare ett av världens största kryssningsfartyg. Det är oklart om några svenskar finns ombord.

– I nuläget har vi ingen sådan information, säger Anna Lundbladh på utrikesdepartementets pressjour till TT.

Företag vidtar åtgärder

  • Flera företag har vidtagit åtgärder med anledning av att coronaviruset började spridas i den kinesiska miljonstaden Wuhan. Här är några exempel:
  • Klädkedjan H&M stänger 45 butiker och stoppar affärsresor till och inom Kina. Personal som kommer från Kina uppmanas att stanna hemma i två veckor.
  • Möbeljätten Ikea har beslutat att stänga alla sina 30 butiker i Kina och begränsar resor till Kina.
  • McDonalds har stängt alla restauranger i Hubeiprovinsen, där smittan startade.
  • Facebook har satt stopp för alla icke nödvändiga resor till Fastlandskina och beslutat att anställda som redan är där ska arbeta hemifrån.
  • Tesla har varnat för att produktionen av Model 3, elbilar som byggs i Shanghai, kan försenas, och att det kan få en mindre påverkan på vinsten det första kvartalet.
  • Även Starbucks varnar för att företaget kan drabbas ekonomiskt på grund av att mer än hälften av kedjans kaféer stängts i Kina. (TT)
 

Flyg och gränser


Ryssland meddelar också att gränsen mot Kina stängs med anledning av viruset. Landgränsen Ryssland–Kina är världens sjätte längsta.

– Vi kommer att informera alla i dag om gränsstängningsåtgärderna längst i öster och andra åtgärder som vidtas av den ryska regeringen, säger premiärminister Michail Misjustin enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Vietnam har slutat utfärda turistvisum för kinesiska medborgare sedan tre nya fall av smittan konstaterats i landet.

En lång rad flygbolag har tillfälligt ställt in sina flygningar till Kina. Det gäller bland andra Air France, Lufthansa, British Airways och SAS. Israel tillåter inte att några plan som flugit från Kina landar i landet.

Hongkong har stängt sex av fjorton landövergångar till Fastlandskina och ingen som kommer från Hubeiprovinsen får komma in. Ett stort antal sportanläggningar, campingplatser, museer och andra offentliga platser håller stängt.



Över 8 200 smittade


Det totala antalet bekräftade fall är nu över 8 200, enligt statistik från Johns Hopkins University i Baltimore i USA. Fortfarande är provinsen Hubei i Kina, där utbrottet startade i staden Wuhan, värst drabbad. Där har drygt 4 900 fall registrerats, och drygt 160 av de bekräftade dödsfallen sedan utbrottet har inträffat i Hubei.

Det officiella dödstalet är uppe i drygt 170. Antalet fall av smittade befaras fortsätta att stiga de närmaste dagarna, då över 12 000 personer misstänks vara smittade.

Det första virusfallet där en person smittat en annan person i USA bekräftades på torsdagen. Enligt amerikanska hälsovårdsmyndigheten har en man i Chicago smittats av sin fru. Kvinnan, i 60-årsåldern, smittades i sin tur i Wuhan.

Coronaviruset kan vara smittsamt under inkubationstiden, som enligt Världshälsoorganisationen WHO pågår i mellan två dagar och två veckor. Enligt en ny kinesisk studie är medeltiden 5,2 dygn mellan att en person smittats och att symptomen visar sig i form av till exempel feber, hosta och svårigheter att andas.



Företag reagerar


Många företag har beslutat att tillfälligt stänga verksamheter i Kina. Exempelvis meddelar den svenska möbeljätten Ikea att samtliga 30 butiker i Kina stängs temporärt. Beskedet kom dagen efter ett besked från koncernen om att hälften av butikerna skulle stänga, och att öppettiderna skulle begränsas.

Klädjätten H&M stänger 45 butiker i landet.

Totalt minst 15 länder har konstaterat fall av coronaviruset, enligt WHO, där Finland och Förenade arabemiraten är bland de senaste länderna att rapportera sina första fall.