|

Nu väntar eldprov i Nevada och South Carolina – tre av Demokraterna har hoppat av

Zoom
Foto: TT

Stärkta av framgångarna i New Hampshire blickar Demokraternas ledande aspiranter Bernie Sanders och Pete Buttigieg mot Nevada och South Carolina.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Men där väntar svåra prövningar i form av delstaternas minoritetsgrupper.Frågan är om dessa kan ge exvicepresident Joe Biden den revansch han så desperat behöver.

Vermontsenatorn Bernie Sanders var glad men sammanbiten när han klev ut på scenen på sin valvaka i New Hampshire.

– Segern här är början på slutet för Donald Trump, ropade han och fick jubel och applåder tillbaka.

Men den vithårige självutnämnde demokratiske socialisten vet att han inte övertygat de stora massorna ännu: Segermarginalen gentemot tvåan i New Hampshire, den unge exborgmästaren Pete Buttigieg, var inte betryggande utan låg på 1,5 procentenheter.

Annons
Sanders vet att många i USA ser rött när de hör ordet "socialist". Och han har svårigheterna att nå fram till minoritetsgrupper som svarta och spansktalande från valrörelsen 2016 i färskt minne.

Amy Klobuchars medvind kallas för
Foto: Robert F. Bukaty

Amy Klobuchars medvind kallas för "klomentum".
Nya eldprov?


I Nevada, där Demokraterna håller nästa nomineringsmöte den 22 februari, är nästan en tredjedel av invånarna spansktalande. Och i South Carolina, som går till primärval veckan efter, är 27 procent av befolkningen svart, enligt myndigheten US Census.

Sanders har förvisso ansträngt sig. Han har anställt fler kampanjarbetare med minoritetsbakgrund och han valtalar ofta tillsammans med den karismatiska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez, som har puertoricanska rötter och som gett honom sitt stöd. Och det finns opinionsmätningar som tyder på att Sanders stöd bland minoriteter har gått upp, noterar tidskriften Newsweek.

Den tendensen har inte krigsveteranen och tidigare borgmästaren Pete Buttigieg från Indiana sett ännu. Hans entusiasmerande budskap om ett enat USA verkar hittills mest tilltala vita väljare. Valdrabbningarna i Nevada och South Carolina, liksom den efterföljande "supertisdagen" då bland annat Texas och Kalifornien går till urnorna, blir därför eldprov för honom.

Presidentaspiranten och tidigare borgmästaren i Indianastaden South Bend, Pete Buttigieg, tillsammans med maken Chasten Buttigieg i Nashua i New Hampshire.
Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Presidentaspiranten och tidigare borgmästaren i Indianastaden South Bend, Pete Buttigieg, tillsammans med maken Chasten Buttigieg i Nashua i New Hampshire.Kan dröja till i sommar


Ännu ligger både Sanders och Buttigieg efter Joe Biden i mätningarna i Nevada och South Carolina. Biden har mångåriga relationer med de båda minoritetsgrupperna och har fördelen av att ha varit vicepresident till USA:s första svarta president.

Men exvicepresidenten led allvarliga nederlag i både Iowa och New Hampshire. Hans kampanj börjar få ont om pengar och är i desperat behov av en seger.

Bernie Sanders senaste framgång till trots är politiska bedömare överens om att Demokraternas fält fortfarande är vidöppet. Det kan gynna New Yorks tidigare borgmästare, entreprenören Mike Bloomberg, som planerar att göra en sällan skådad sen entré i tävlingen vid supertisdagen den 3 mars.

Vermontsenatorn och presidentaspiranten Bernie Sanders tillsammans med sin hustru Jane O'Meara Sanders på valvakan i Manchester i New Hampshire.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Vermontsenatorn och presidentaspiranten Bernie Sanders tillsammans med sin hustru Jane O'Meara Sanders på valvakan i Manchester i New Hampshire.Experter har dock redan varnat för att det kan bli så att ingen aspirant får en majoritet av delegatsrösterna (de som röstar fram presidentkandidaten på partikonventet) genom primärvalen. Det skulle innebära att frågan måste avgöras genom förhandlingar och upprepade omröstningar på Demokraternas konvent i sommar, något som inte skett sedan 1952 då Adlai Stevenson till slut blev kandidat.


Stora kontraster


Det enda som är säkert är att Republikanernas kandidat i höstens val blir president Donald Trump. Hans kampanj är redan på krigsstigen och kommenterade Demokraternas primärval i New Hampshire så här: "Oavsett vilken demokrat som till slut kliver fram ur deras månadslånga sopbrand till primärvalsprocess, vet vi att det kommer vara kontraster mellan president Trumps rekordbedrifter och optimistiska framtidssyn och Demokraternas socialistiska, jobbdödande agenda".

Affärsmannen Andrew Yang drar sig tillbaka från Demokraternas primärval. Det gör också Michael Bennet och Deval Patrick. Arkivbild.
Foto: Matt Rourke/AP/TT

Affärsmannen Andrew Yang drar sig tillbaka från Demokraternas primärval. Det gör också Michael Bennet och Deval Patrick. Arkivbild.Presidentaspiranterna inom de amerikanska Demokraterna blir allt färre. Affärsmannen Andrew Yang, Coloradosenatorn Michael Bennet och den tidigare Massachusetts-guvernören Deval Patrick hoppar alla av försöken att bli USA:s näste president.

Yang har försökt lyfta flera egna hjärtefrågor i tv-debatterna – såsom basinkomst och en fjärde industriell revolution med robotik – och fått visst genomslag. I primärvalet i delstaten New Hampshire fick han dock mindre än tre procents stöd.
Patrick, som stod den tidigare presidenten Barack Obama nära, och mittenkandidaten Bennet aviserade sina kandidaturer relativt sent och lyckades inte samla tillnärmelsevis tillräckligt stöd för att ha någon chans.

Återstår gör åtta kandidater: Joe Biden, Bernie Sanders, Amy Klobuchar, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Michael Bloomberg, Tom Steyer och Tulsi Gabbard.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

WHO fruktar virusspridning till Afrika

En kvinna i ett köpcentrum i Zambia försöker skydda sig mot virusspridning. Arkivbild.
Foto: Emmanuel Mwiche

En kvinna i ett köpcentrum i Zambia försöker skydda sig mot virusspridning. Arkivbild.

Världshälsoorganisationen oroar sig för att coronaviruset ska sprida sig till Afrika, där myndigheterna skulle ha svårt att stoppa spridningen.Nu skickas utrustning dit i förebyggande syfte.

Mest läst senaste veckan