Efter det formella brittiska EU-utträdet den 31 januari har båda sidor laddat upp för framtidsdiskussionerna om vad som ska gälla när den nuvarande övergångsperioden tar slut vid årsskiftet.

Den första officiella förhandlingsveckan har dock mest bestått av att titta på varandras förhandlingsmandat och se var man står inom olika områden.

– På alla områden har vi – tack och lov – hittat saker vi är överens om, men om jag ska vara ärlig så finns det också väldigt många skiljaktigheter, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på en presskonferens i Bryssel.

Oenigheten gäller som väntat bland annat fisket och om och hur man ska garantera "jämbördiga villkor" – att inte någon konkurrerar med hjälp av exempelvis lägre miljöskydds- eller säkerhetskrav.

Barnier är ändå fortsatt optimistisk.

– Några av dem (skiljaktigheterna) är väldigt svåra, men jag är ändå övertygad om att vi kan nå en uppgörelse, säger chefsförhandlaren.

Nästa förhandlingsrunda kommer att hållas i London om några veckor. Tanken är att växelvis mötas i ett tiotal rundor under våren och sommaren för att förhoppningsvis vara framme i ett avtal senast i oktober.