|

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell bemöter kritik mot svensk strategi

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid en pressträff i förra veckan. Zoom
Foto: Pontus Lundahl/TT

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid en pressträff i förra veckan.

Strategin som lett till höga dödstal har kritiserats både i Sverige och internationellt. Statsepidemiolog Anders Tegnell tar ett lugnt, men bestämt, andetag och drämmer sedan till: – Alla konstiga rykten om att det var något som vi tog med i en kalkyl från början är absolut något jag vill dementera.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är måndag och den dagliga presskonferensen de ansvariga myndigheternas representanter.

Ovanligt få journalister är där, och nästan ingen som representerar internationella medier. Men den kritiska bilden av Folkhälsomyndighetens och svenskarnas sätt att angripa pandemin har liksom satt sig i konferensrummets väggar i Solna.


Det vill Tegnell få bort. Indirekt bemöter han kritiken, olika politiska utspel och teorier om bland annat överdödligheten.

Den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån visar att Sverige inte hade någon överdödlighet förra veckan. Med sedvanlig tålmodighet och forskarens försiktighet är han sparsam med slutsatser och vill inte bedöma dödstalen kortsiktigt.

Annons

– Man behöver långa observationsperioder för att se hur det påverkar. För det spelar väldigt stor roll både vad som händer innan den här typen av kriser, och också vad som händer efter, säger han och tillägger om coronapandemin:

– Det här drabbar en grupp där dödligheten påverkas extremt mycket av om det har varit en värmebölja innan eller en influensaepidemi eller liknande.Ökad provtagning


De senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att ytterligare 35 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, vilket innebär en dödssiffra på 4 694 personer. Måndagens siffror kan vara något osäkra, då eftersläpningar efter en helg ofta förekommer.

Sedan utbrottet startade har totalt 45 133 personer bekräftats smittade i Sverige. Regionerna har börjat provta allt mer, och fångar därmed fler med lindriga fall av covid-19. Det gör i sin tur att antalet nya fall har ökat väldigt mycket, konstaterar Tegnell.

– Det kommer att betyda att vi kommer att få mer fall under en period. Men på sikt kommer vi att få bättre kontroll på pandemin inom Sverige.Sakta nedåt


När det gäller intensivvården fortsätter antalet inläggningar sakta nedåt. Totalt 552 patienter får iva-vård just nu – och av dem har 298 covid-19.

– Vi har en ganska plan kurva just nu, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, som också talar på pressmötet.

Hon lägger till att samarbetet med Försvarsmakten går in i ett nytt skede med planer som beräknas vara utmejslade i slutet av veckan. Det rör akuta sjukvårdsanläggningar, eventuellt riktade regionala insatser och mobilisering av transporter. Sandwall säger att samarbetet med militären går utmärkt.

Ett avgörande mål är att se en minskning av dödstalen. Medelvärdet gällande antalet avlidna per dag börjar närma sig 40. Det är fortfarande för högt, men det är ändå bra att det sjunker, anser Tegnell.Dystert internationellt


Men den globala verkligheten är dyster. Tegnell pekar ut Sydamerika "som den största motorn i smittspridningen" för närvarande och att även USA ser många nya fall.

– Däremot har det länge sett väldigt positivt ut inom EU. Men den nedgång som vi har haft verkat ha avstannat. Sedan har vi kanske det stora orosmolnet Indien, där antalet fall ökar.

En webbaserad enkät som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beställt av opinionsinstitutet Sifo om svenskarnas agerande under pandemin visar att människors oro för konsekvenser av pandemin minskar över tid.

– Det gäller både oron för viruset och sjukdomen, och oron för de samhällsekonomiska konsekvenserna, säger Svante Werger, rådgivare på MSB.

Däremot är fler oroade för att samhällsgemenskapen minskar, att folk tänker mer på sig själva.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

USA: Vaccintillverkning bara veckor borta

När kan ett covid-vaccin vara på plats? Arkivbild.
Foto: Andy Wong/AP/TT

När kan ett covid-vaccin vara på plats? Arkivbild.

Läkemedelstillverkare ligger i fas för att påbörja vaccintillverkning mot det nya coronaviruset innan sommarens slut, uppger en högt uppsatt tjänsteman inom USA:s regering.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan