Person testade positivt efter resa till Estland – hann besöka Powerpark före testet

Vasa Centralsjukhus VCS Zoom
Foto: Jonny Huggare Smeds

Vasa Centralsjukhus VCS

Ytterligare en person i Vasa sjukvårdsdistrikt har smittats av coronaviruset. Personen testade positivt efter en resa till Tartu i Estland – men hann bland annat med ett besök på Powerpark innan hen fick symptom. Nio av personens närkontakter är nu i karantän.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ännu ett nytt fall av coronasmitta kunde konstateras i Vasa sjukvårdsdistrikt sent på tisdagen. Precis som de senaste bekräftade fallen handlar det om en person som varit på resa utomlands, denna gång till Tartu i Estland.

– Personen var i Estland i början av augusti och fick symptom i slutet av förra veckan och tog då ett test. I går fick vi svar att testet var positivt, säger Juha Salonen, överläkare i infektionssjukdomar på Vasa centralsjukhus.

– Personen har haft feber och huvudvärk, men mår annars bra och är isolerad hemma nu.

Ytterligare nio personer – familjemedlemmar och arbetskolleger – befinner sig nu i karantän eftersom de kan ha exponerats för smittan. De är alla symptomfria hittills.
Annons
– Det som var bra var i alla fall att personen hade rest med egen bil mellan Helsingfors och Österbotten och inte med tåg eller buss, säger Salonen.


Juha Salonen är överläkare i infektionssjukdomar vid Vasa centralsjukhus.
Foto: Arkiv/Linus Lindholm

Juha Salonen är överläkare i infektionssjukdomar vid Vasa centralsjukhus.Hann besöka Powerpark

Det som däremot var lite sämre var att personen också hann besöka nöjesfältet Powerpark i Alahärmä med sin familj innan hen fick symptom. Powerparkbesöket skedde den 3 augusti och först den 5 augusti började personen få symptom.

– Risken för smitta borde inte vara så stor då hen ännu var symptomfri, men den kan ändå inte uteslutas så jag har varit i kontakt med min kollega i Seinäjoki. Vi beslöt att det är bäst att informera om saken så att den som var på Powerpark då är extra uppmärksam ifall den känner av några symptom. Men risktiden på två veckor är ju nästan över nu.

Men vet man alltså att personen smittades i Estland och inte på till exempel Powerpark?

– Man kan förstås aldrig veta säkert, men det är nog ganska säkert att hen smittats i Estland. Inkubationstiden för coronaviruset brukar vara ungefär fem–sju, högst fjorton dagar. Så det är nog mera sannolikt att personen fått smittan i Estland. Personen har ju dessutom varit i Tartu där det finns många coronafall.


Personen hann besöka Powerpark i Alahärmä innan hen började få symptom på coronaviruset.
Foto: Arkiv

Personen hann besöka Powerpark i Alahärmä innan hen började få symptom på coronaviruset.Tartu hårt drabbat av corona

Salonen säger att det nya fallet inte har någon koppling till fallet i Vasa förra veckan, då det också var en person som smittats i Estland.

– Däremot har båda fallen faktiskt varit i Tartu, som ju är det värst drabbade stället i Estland just nu, det är där de flesta nya fallen i landet finns.

Men just Estland hör ju till de länder där man inte behöver vara i frivillig karantän då man kommer tillbaka?

– Jo, så är det. Men här på sjukhuset har vi varit försiktiga med Estland, och de som jobbar här och bor i Estland använder kirurgiskt munskydd i två veckor när de kommer tillbaka även om de är symptomfria. Och det tycks ha varit rätt val med tanke på att det varit en del smitta i Estland.

– Det är möjligt att de ändrar på anvisningarna om epidemin blir värre, så gjorde de ju med till exempel Belgien. Men först gäller det att nu att införa obligatorisk karantän i två veckor för dem som kommer från riskländerna, säger Salonen.


Fjärde fallet efter utlandsresa

Salonen konstaterar att detta är det fjärde fallet i augusti där en person inom Vasa sjukvårdsdistrikt blivit smittad i samband med en resa utomlands. Förra veckan var det personer som rest till Estland och Turkiet, och i måndags konstaterades också en person som rest till Nordmakedonien vara smittad.

– Det är tråkigt, men vi visste ju att människor skulle resa då gränserna är öppna – även om man har varnat för att det fortfarande är risk att smittas i Europa. Speciellt i Balkanområdet där det ju är en riktig epidemi just nu. 

I och med det nya fallet ökar antalet bekräftade fall av coronasmitta i Vasa sjukvårdsdistrikt nu till 67. I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt är coronaläget oförändrat, det totala antalet smittade är på onsdagen fortfarande 48.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Nu är det fem personer som är coronasmittade i Pedersöre

Pedersöre. Arkivfoto.
Foto: Kevin Åkerlund

Pedersöre. Arkivfoto.

Av de bekräftade fallen av coronasmitta inom Vasa sjukvårdsdistrikt är 5 personer bosatta i Pedersöre. Detta enligt Institutet för hälsa och välfärds statistik på torsdagen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan