På fredagen rapporterade man om 13 nya bekräftade coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt. På lördagen var motsvarade siffra 11.

Siffran på söndag är den dystraste hittills: 25 nya fall under det senaste dygnet. Sammanlagt 13686 prover har tagits i distriktet. Under lördagen togs 169 prover. 

 Vid 16-tiden på söndag har det verkliga antalet smittade ökat till 38. 

En stor del av helgens fall härstammar från olika studieevenemang som ordnats i Vasa. Både Vasa universitet och Vasa yrkeshögskola har återgått till distansundervisning sedan flera coronafall uppdagats bland deras studerande. 

 

Vasa yrkeshögskolas rektor Kati Komulainen skriver på Instagram att ytterligare fall har konstaterats på söndagen: 

– Fler coronafall har bekräftats bland våra studerande. Många har blivit exponerade. Vår beredningsgrupp har ett möte klockan 17 och efter det informerar vi mera. Nu – stanna hemma!


Enligt Vasa stads ledande överläkare och smittskyddsläkare Heikki Kaukoranta är de som jobbar med smittspårningen i staden under stor press för tillfället.

– Vi har åtta människor som jobbar med spårning, men det är för lite. Vi har hundratals personer som ska kontaktas och sättas i karantän, sa Kaukoranta till VBL/ÖT på lördagen.