|

THL: 178 nya coronafall i Finland i dag

Över 1,3 miljoner finländare har tills vidare testats för coronaviruset. Zoom
Foto: Jeanette Östman/SPT

Över 1,3 miljoner finländare har tills vidare testats för coronaviruset.

Cirka 70 procent av dem som har smittats av coronaviruset har tillfrisknat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Institutet för hälsa och välfärd registrerade 178 nya fall av coronaviruset på lördagen. Det här innebär att sammanlagt 14 652 finländare har drabbats av coronasmittan sedan epidemin landsteg i Finland i våras.

Incidensen, alltså det totala antalet smittade i relation till 100 000 invånare de senaste två veckorna, är nu 46,1, uppger institutet.

Sammanlagt 1 371 913 personer har tills vidare testats för coronaviruset. Enligt fredagens statistik vårdas nu 70 coronapatienter på sjukhus och 11 av dem som får intensivvård. Totalt 353 finländare har dött av epidemin.

Över 9 800 personer av dem som har smittats av coronaviruset har tillfriskna, enligt institutets siffror.

Annons

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som registrerats i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med hälsomyndigheternas.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av sådant som har med dataöverföringen att göra föra med sig en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Professor: Grundlagen gör det svårt för regeringen att stoppa coronaviruset

Lasse Lehtonen, diagnostikchef vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, tycker att det är juridiskt märkligt att beredskapslagen ska behöva tillämpas för att man ska kunna skydda befolkningen från epidemin.
Foto: Sofie Fogde/SPT

Lasse Lehtonen, diagnostikchef vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, tycker att det är juridiskt märkligt att beredskapslagen ska behöva tillämpas för att man ska kunna skydda befolkningen från epidemin.

Professorn i hälsorätt Lasse Lehtonen säger att grundlagen tolkas för strikt för att man på ett förebyggande sätt ska få bukt med coronavirusepidemin.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan