|

Yle: Atrias försök att transportera svinkött till Kina med tåg misslyckades

Konsumenter i Kina äter snart griskött från bland annat Österbotten. Zoom
Foto: Arkiv

Konsumenter i Kina äter snart griskött från bland annat Österbotten.

20 000 kilo svinkött skulle transporteras med tåg till Kina. Men planerna gick i stöpet redan innan containern lämnade Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Redan innan containern kunde lämna Finland misslyckades försöket, och 20 000 kilo kött som skulle sändas till Kina förstördes.  

Anledningen att köttet inte kunde lämna landet är enligt vad Atrias vd berättar för Yle att dokumenten som behövdes inte var i ordning.

Enligt den information man fått i Finland skulle allt vara i sin ordning, men även andra länder och myndigheter var inblandade. Närmare än så kommenterar vd:n Juha Grön inte vilka dokument som gjorde att transporten misslyckades. 

Grön säger att 20 000 kilo är mycket kött men i ett större perspektiv är det inte en stor del av det kött Atria exporterar till Kina. Varje vecka transporterar Atria 500 000 kilo kött till landet.

Annons
Att transportera kött med tåg istället för båt skulle förkorta frakttiden avsevärt. Med tåg tar det två veckor till Kina, med båt cirka 40 dagar. Dessutom skulle tåget troligen vara mer kostandseffektivt.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Mystiska frön på posten? – Plantera dem inte

Många finländare har fått hem små fröpåsar på posten.
Foto: Jeanette Östman/SPT

Många finländare har fått hem små fröpåsar på posten.

Ett fenomen som kallas brushing kan ligga bakom ovälkomna fröförsändelser. Samma fenomen har noterats också i andra länder, enligt Livsmedelsverket.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan