Antalet smittfall har gått ner i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det ger Regionförvaltningsverket orsak att uppdatera sina bestämmelser för november.

Förbudet mot offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare upphör. De sedvanliga säkerhetsföreskrifterna med avstånd, information och handtvätt gäller, men annars finns ingen övre gräns.

LÄS OCKSÅ: Sports planerade hemmapremiär blir av – tar in halva kapaciteten i nya ishallen

Säkerheten vad gäller smittspridning måste garanteras även för samlingar med mer än 20 personer. Men även det är en lindring, tidigare gick den gränsen vid tio personer. Det är alltså fritt fram att ordna tillställningar för upp till 20 personer.

Regionförvaltningsverket påminner ändå om vad Österbottens coronasamordningsgrupp har sagt om Larsmo, Pedersöre, Jakobstad och Närpes. Där råder en rekommendation om att högst tio personer deltar i privata tillställningar och fritidsaktiviteter. I övriga kommuner gäller gränsen 20 personer.

Det är möjligt för enskilda kommuner att vid behov införa striktare bestämmelser, och Regionförvaltningsverket kan om läget så kräver ändra sitt beslut för november, som gäller från och med fredag till slutet av månaden.

Vasa Sport har redan gått ut med informationen att den planerade hemmamatchen i ishockeyligan blir av den 13 november.