Coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt: Fyra nya fall

Zoom
Foto: Mikael Nybacka

I dag meddelar Vasa sjukvårdsdistrikt att fyra nya fall av covid-19 har bekräftats i distriktet.  Två av fallen är i Vasa, två i Jakobstadsregionen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Antalet bekräftade coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt är nu 1070. Det innebär att fyra nya fall har konstaterats det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbsida på torsdag förmiddag. 

Infektionsläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus bekräftar att två av dagens fall är från Vasa och två från Jakobstadsregionen.

– Tre av de fyra fallen är från närkontakter med personer som i kända smittkedjor, och de har varit i karantän redan. Ett av fallen, en person i Vasa, har hittills okänd smittkedja, smittspårningen jobbar ännu med det, säger Salonen. 

Förra veckan fanns också några sådana fall, där smittkedjorna var okända, och man har fortfarande några som är oklara. Men i 80 procent av fallen känner man till smittkedjan och det är enligt salonen en bra siffra. 

– Läget är ganska stabilt just nu, det dagliga antalet fall i distriktet har varit ganska lågt ett tag, men jag är ändå orolig. Dels just för att vi inte känner till alla smittkedjor, och dels för att vi nu också haft äldre människor som blivit smittade och har symtom. VI kan komma att få personer med allvarligare symtom som behöver vård på sjukhus.

Juha Salonen önskar sig fortsatt försiktighet och återhållsamhet, och ett småskaligt julfirande. 

– Folk reser mer och mer när julen närmar sig, och det kan bli ett problem för oss. Speciellt gällande Sverige där läget är mycket dåligt just nu med en incidens på över 500. Incidensen i Finland är 50 just nu. Nästan alla länder i Europa har ett sämre läge, och vi kan få mera smitta hit. 

Heikki Kaukoranta.
Foto: Mikael Nybacka

Heikki Kaukoranta.Trots att det bland den senaste tidens coronafall finns smittkedjor som inte kunnat spåras, behöver inte Vasaborna oroa sig, menar Vasa stads ledande överläkare och smittskyddsläkare Heikki Kaukoranta. 

– Nio av tio fall kan spåras, och i de flesta fall handlar det om att familjemedlemmar smittat varandra eller att smittan kommer från utifrån. 
Annons
Alla Vasabor som är smittade just nu mår förhållandevis bra och kan vara hemma. Ingen vårdas på sjukhus på grund av covid-19, enligt Kaukoranta. 

– Men vi vet att läget kan ändras hastigt och kraftigt på bara några dagar. Så för att kunna fira en traditionell jul med viss modifikation är det viktigt att var och en gör sitt bästa.

Kaukoranta hänvisar till munskydden och fortsätter: 

– Det handlar om ett samspel där vi skyddar varandra, och framför allt de äldre. Det betyder att det är viktigast att vi som är yngre och medelålders bär munskydd.


 
Under gårdagen togs 156 prov. Sedan epidemins början har över 25 400 tester gjorts. 

Sjukvårdsdistriktet är inne i den så kallade accelerationsfasen. Incidenstalet är just nu 39 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Incidenstal  i Vasa sjukvårdsdistrikt är det samma som på tisdag och onsdag, det vill säga 39. 

Vasa sjukvårdsdistrikt publicerar på onsdagar en tabell som visar incidensen i distriktets kommuner. Klicka här för att ta del av statistiken från i går. 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Ett nytt coronafall i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt

Ett nytt fall av covid-19 har konstaterats inom Soite.
Foto: Arkiv/Vilhelmina Öhman

Ett nytt fall av covid-19 har konstaterats inom Soite.

Ett nytt fall av covid-19 har konstaterats inom Soites område. Personen har varit i karantän och det finns inga nya exponerade.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan