|

Polen, Estland och Litauen har vaccinerat fler än Finland

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides. Zoom
Foto: Yves Herman/AP/TT

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.

Det finns ljus vid horisonten, hävdar EU:s hälsochef och talar stolt om "världens bredaste vaccinportfölj" i coronakampen. Nu vill EU få snabba rapporter om hur medlemsländerna sköter sig.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Olika takt i EU

  • Så här många hade olika EU-länder vaccinerat fram till och med i tisdags, enligt uppgifter som belgiska tidningen Le Soir sammanställt:
  • 1) Danmark: 2,01 procent av befolkningen (117 104 personer)
  • 2) Polen: 1,55 procent (587 085)
  • 3) Italien: 1,19 procent (718 797)
  • 4) Estland: 0,90 procent (11 896)
  • 5) Litauen: 0,89 procent (24 995)
 

– Det är inte vaccinen som räddar liv, utan vaccineringen, betonar hälsokommissionär Stella Kyriakides på presskonferensen efter onsdagens webbmöte med medlemsländernas alla hälsoministrar.

Där bad hon bland annat om ett regelbundet rapporterande från EU-länderna för att få överblick över antalet vaccinerade i varje land.

– Jag har starkt uppmanat alla medlemsländer att meddela till (EU:s smittskyddsenhet) ECDC åtminstone två gånger i veckan, säger Kyriakides.
Annons

"Starkare tillsammans"


Än så länge varierar vaccineringstempot rejält mellan EU-länderna. Samtidigt pågår en het debatt om huruvida EU-kommissionen inhandlat för lite vaccin och alldeles för långsamt. Att EU-bjässen Tyskland vänt sig till vaccintillverkare för att beställa egna doser utöver de gemensamma EU-inköpen har väckt irritation.

"Jag förstår inrikestrycket och era invånares oro. Men vi är starkare tillsammans. Sidouppgörelser kommer att underminera de EU-ansträngningar som har betalat sig", ska Kyriakides ha förklarat till ministrarna på mötet, enligt ett utskick från hennes presstjänst.

– Vi har väldigt stort förtroende för att alla länder följer den här överenskommelsen (om gemensamma inköp), säger hon på presskonferensen.


EU-beställning går först


Samtidigt har EU-kommissionen redan konstaterat att alla eventuella sidobeställningar i vilket fall som helst kommer att levereras först efter det att de gemensamma EU-inköpen skickats ut.

– De mängder som EU beställt kommer att levereras först, fastslog Sandra Gallina, chef för EU:s hälsodirektorat DG Sante, i ett möte med EU-parlamentets hälso- och miljöutskott i tisdags.

Uppgifterna bekräftas även i det hittills enda av EU:s vaccinkontrakt som delvis offentliggjorts, med tyska Curevac, rapporterar nyhetssajten Politico Europe.


Bred portfölj?


EU har hittills godkänt två covid-19-vaccin: från Biontech-Pfizer och Moderna. Ytterligare ett, från Astra Zeneca, kan få godkänt den 29 januari. För ett fjärde, från Johnson & Johnson, väntas en ansökan om godkännande bli inlämnad i februari.

Med ytterligare fyra företag har dessutom EU-kommissionen skrivit färdiga eller preliminära kontrakt.

– Det finns ljus vid horisonten. Det här visar på kraften i den europeiska solidariteten. Vi har säkrat oss den bredaste vaccinportföljen i världen, stoltserar Stella Kyriakides optimistiskt.

Visa fler
|

Anders Tegnell: Ingen såg det extrema komma

Statsepidemiolog Anders Tegnell gick från att vara anonym till en av de mest kända svenskarna under 2020. Ingen kunde för ett år sedan förutse vad som skulle drabba världen, säger han i en längre TT-intervju.
Foto: TT

Statsepidemiolog Anders Tegnell gick från att vara anonym till en av de mest kända svenskarna under 2020. Ingen kunde för ett år sedan förutse vad som skulle drabba världen, säger han i en längre TT-intervju.

Bilderna från Italien. De svårt sjuka och den kraschade vården var det som fick statsepidemiolog Anders Tegnell att se allvaret. Ett år har snart gått sedan dess.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan