|

Annexet i Stockholm fylls av Melodifestivalmusik – och pip

Jessica Andersson tävlar med låten "Horizon". Zoom
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Jessica Andersson tävlar med låten "Horizon".

Förutom artisternas repetitioner ljuder också avståndslarmen, som ska hindra smittspridning. – Jag har gjort Melodifestivalen sju gånger innan och det känns väldigt märkligt i år, säger Jessica Andersson.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är ett ovanligt år i Melodifestivalen. I vanliga fall brukar journalistkåren samlas under torsdagar för att bevittna repetitionerna och intervjua deltävlingens artister. Den här gången sker allting digitalt och över telefon – och coronarestriktionerna på plats är hårda.

– När jag åkte upp hit tänkte jag att det inte kommer att bli så stor skillnad, man kommer att kunna ladda upp i lugn och ro. Men jag måste säga att det här hänget som brukar vara runtomkring före en tävling, hur viktigt och värdefullt det är för ens egen uppladdning. Jag har lite svårare att tagga till och ladda upp nu, säger Jessica Andersson.

Hon saknar även publiken.

– Det kommer att kännas så konstigt och så tomt, och svårare att få den där kicken som man får när det är live. Men det är så det är, jag kan inte göra mer än mitt bästa.

Annons


Rockar på


Rockgruppen Lillasysters sångare Martin Westerstrand konstaterar däremot att det har gått ovanligt smidigt att repetera. Att publiken uteblir i år, och att numret därmed är mer anpassat för tv-publiken, tycker han inte märks av särskilt mycket.

– Det är förvånansvärt lite skillnad, vi gör det vi gör. Det är lite mer fokus på kameror och man ska veta var man har blicken, säger han.

Lillasysters bidrag heter "Pretender" och scenshowen är uppbyggd med mycket ljus och en del pyroteknik.

– Vi rockar som vi vanligtvis gör, det är bara att vi har lite hjälp av enorma led-ryggar. Det sprakar och lever om utav bara helvete, säger Martin Westerstrand.


Märks det att repetitionerna sker under en pandemi?

– Jättemycket, i varje steg man tar är det genomtänkt med avstånd. Vi har små taggar som vi bär på, när vi kommer närmare än 1,5 meter från någon annan tagg piper den, det märker vi hela tiden, säger han.Håller sig borta


Även för Jessica Andersson sker pipandet ofta.

– Det är mest om man är i loungen, då piper de hela tiden för att man kommer för nära. Då får man nästan stänga av dem, för man måste ju kunna prata och peppa och så där inne, säger hon.

Trots allt konstaterar Jessica Andersson att stämningen är god, även om de andra artisterna mest bara skymtar förbi.

– Alla håller sig lite på sin kant för ingen vill riskera att bli sjuk, säger hon.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Shirley Clamp om Melodifestivalen: En risk för oss veteraner

På lördagskvällen leder Shirley Clamp Andra chansen i Melodifestivalen, tillsammans med Christer Björkman.
Foto: Claudio Bresciani/TT

På lördagskvällen leder Shirley Clamp Andra chansen i Melodifestivalen, tillsammans med Christer Björkman.

Shirley Clamp programleder Andra chansen tillsammans med sin gamla kompis Christer Björkman. Men att själv tävla igen känns vanskligt. – Det är väldigt "risky" att ställa upp, speciellt för oss veteraner, säger hon.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan