|

Världens äldsta vilda fågel har fått en unge

Albatrossen Wisdom har fått många ungar genom åren. Den senaste fick hon i 70-årsåldern. Arkivbild. Zoom
Foto: US Fish and Wildlife Service/TT

Albatrossen Wisdom har fått många ungar genom åren. Den senaste fick hon i 70-årsåldern. Arkivbild.

När albatrossen Wisdom ringmärktes 1956 var det få som kunde ana att hon skulle slå forskarna med häpnad 65 år senare. Hon innehar redan titeln världens äldsta, kända vildfågel och nu, vid dryga 70-års ålder, har hon fått ännu en unge.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Med jämna mellanrum återvänder den sedan många år världskända Laysanalbatrossen Wisdom till sitt hem på Midwayöarna, nordväst om Hawaii. Den här gången var det för att lägga ägg. Efter några dagar av kläckande tittade så en liten unge ut och såg dagens ljus för första gången den 1 februari i år, skriver US Fish and wildlife Service: Pacific Islands på sin hemsida.


Kläcktes efter dagar


En albatross lägger inte ägg varje år, och endast ett åt gången. Detta ägg var långt i från Wisdoms första. Efter att uppskattningsvis ha fått mellan 30 och 36 ungar genom åren, möjligen fler, är det rimligt att tro att hon har en del rutin i moderskapet.

– Varje år som Wisdom återvänder lär vi oss mer om hur länge sjöfåglar kan leva och hur de föder upp sina ungar. Hennes återkomst inspirerar inte bara fågelälskare utan hjälper oss också att förstå hur vi kan skydda dessa graciösa sjöfåglar och den miljö de behöver för att överleva in i framtiden, säger Beth Flint, biolog vid US Fish and wildlife service, till myndighetens hemsida.

Annons


Flygfärdig i sommar


Den nykläckta ungen väntas testa sina vingar för första gången omkring juni, juli. Under tiden kommer den att tas hand om av både sin mamma och sin pappa, som delar lika på föräldraskapet och matar den med fet fisk och bläckfisk.

Men Wisdoms hängivna partner, och ungens pappa, Akeakamai, är troligtvis inte pappa till alla 30-talet ungar.

"Eftersom Wisdom är minst 70 år tror vi att hon har haft andra partners. Även om albatrosser håller ihop hela livet, så kan de finna en ny partner om det är nödvändigt, till exempel om de lever längre än sin första partner," säger Beth Flint.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Folkhälsomyndigheten i Sverige hade fel om Astra Zeneca-fall – också några över 65 har blivit sjuka

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten i Sverige.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten i Sverige.

Folkhälsomyndigheten i Sverige har tidigare sagt att det saknas inrapporterade fall bland 65-plussare av den sällsynta blodbiverkningen från Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Men påståendet stämmer inte.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan