Nio nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin.

Incidensen är nu 22. I dag kan man coronatesta sig vid järnvägsstationen i Vasa.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt nio nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Distriktet rapporterade först klockan 11 om åtta nya fall, men har nu korrigerat siffran till nio.

Det här betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 2 301 personer. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är på torsdagen 22, vilket betyder att det stigit något sedan onsdagen då det var 21. Förra torsdagen var incidensen 35.

I och med dagens nio nya fall är Vasa sjukvårdsdistrikt nu uppe i 19 fall den här veckan. I går rapporterade man om tre nya fall, i tisdags om sex nya fall och i måndags om ett. Under hela förra veckan hade distriktet 15 fall.

Annons
Läs också: Majoriteten av onsdagens coronafall finns i Sydösterbotten – österbottningarna uppmanas fira påsk i hemknutarna

Totalt var det 248 personer som testade sig för coronaviruset under onsdagen.


 

Tester vid järnvägsstationen i Vasa i dag

Österbottens coronasamordningsgrupp rekommenderar att man fortsättningsvis har låg tröskel för att gå och ta ett coronatest. Under påskhelgen ordnar sjukvårdsdistriktet och Vasa stad mobil provtagning vid järnvägsstationen i Vasa där speciellt resenärer som anländer till staden uppmanas låta testa sig.

Provtagningen sker vid en ambulans på torsdag 1 april klockan 17.30–18.30, fredag 2 april klockan 17.30–18.30 och måndag 5 april klockan 17.30–18.

Det kostar ingenting att ta ett test och även symptomfria personer får testa sig. Provsvaren kommer inom två–tre dygn.


"Fira påsk i Österbotten"

Trots att coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt blivit allt bättre de senaste veckorna rekommenderar Österbottens coronasamordningsgrupp ändå att man firar påsken i hemknutarna i år. Detta eftersom smittläget är mera oroväckande på andra håll i Finland och utomlands.

De flesta nya coronafall som konstaterats i Österbotten under de senaste två veckorna har sitt ursprung utanför distriktet.

"För att läget i Österbotten ska hållas stabilt uppmanas befolkningen till eftertänksamhet då det kommer till resande", skriver coronagruppen i ett pressmeddelande.


Artikeln uppdaterad klockan 11.55: Sjukvårdsdistriktet rapporterade först om åtta nya coronafall på torsdagen, men korrigerade sedan siffran till nio.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Dagens fall från Jakobstad – "Vi ska fortsätta ta det mycket försiktigt"

Infektionsöverläkare Juha Salonen.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Infektionsöverläkare Juha Salonen.

Läget är stabilt i Vasa sjukvårdsdistrikt men det finns all orsak att hålla sig till rekommendationerna, säger infektionsöverläkare.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan