|

Kräver presidentens avgång efter knarkdom – "Har gjort Honduras till en knarkstat"

Ett trettiotal organisationer i Honduras kräver att president Juan Orlando Hernández avgår. Presidentens bror har dömts till livstids fängelse i USA för knarksmuggling. Zoom
Foto: Elmer Martinez/AP/TT

Ett trettiotal organisationer i Honduras kräver att president Juan Orlando Hernández avgår. Presidentens bror har dömts till livstids fängelse i USA för knarksmuggling.

Honduras president Juan Orlando Hernández måste genast avgå. Det kräver över trettio organisationer från landets civilsamhälle, som anklagar presidenten för att ha förvandlat landet till en "knarkstat".
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Organisationerna kräver också att bland annat justitieministern, ordföranden för landets kongress och chefsdomaren i Högsta domstolen lämnar sina platser till förfogande.

"Vi bevittnar hur rättsstatsprincipen ödeläggs och hur en partidiktatur har byggts upp som har förvandlats till en knarkstat," skriver företrädarna för de icke-politiska organisationer som har skrivit under avgångskravet.

Organisationerna vill att en övergångsregering leder landet fram till allmänna val den 28 november.

Presidentens bror Tony Hernández dömdes i slutet av mars till livstids fängelse i USA för knarksmuggling. Mutpengar som han fått av den nu livstidsdömde knarkkungen Joaquín "El Chapo" Guzmán uppges ha gått till flera av brodern Juan Orlandos valkampanjer.

Annons

President Hernández har tidigare förnekat all kännedom om knarkpengarna och har i stället vid upprepade tillfällen sagt sig bekämpa knarkhandeln i landet och hävdat att han är allierad med USA mot kartellerna.

I en annan, pågående, rättegång i New York anklagas han dock för att ha hjälpt knarksmugglare att föra in tonvis med kokain i USA, bland annat genom att låta militären skydda smugglarna.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Putin i sitt tal till den vaccinskeptiska befolkningen: Gå och vaccinera er

Vladimir Putin håller sitt årliga linjetal i Moskva.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Vladimir Putin håller sitt årliga linjetal i Moskva.

Med anledning av den eskalerande konflikten med Ukraina har förväntningarna varit höga inför den ryske presidenten Vladimir Putins årliga tal till nationen. Men början av talet ägnar han åt inrikespolitiska frågor.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan