|

Norge lättar på restriktioner i omgångar – "Vi längtar efter det vanliga livet"

Norges statsminister Erna Solberg hoppas att utländska turister ska kunna besöka landet i augusti. Zoom
Foto: Axel Schmidt/AFP/Lehtikuva

Norges statsminister Erna Solberg hoppas att utländska turister ska kunna besöka landet i augusti.

Norge lyfter sina restriktioner i fyra omgångar, med minst tre veckors mellanrum. Men det finns inga fasta datum för när de olika faserna ska inledas, meddelar statsminister Erna Solberg vid en presskonferens.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är säkert många som tycker att det går för sakta. Vi längtar alla efter det vanliga livet, säger hon enligt VG.

I den första fasen ska evenemang med maximalt 100 personer och sittande publik kunna genomföras. Men om det blir aktuellt i Oslo återstår att se.

– Det har sett bättre ut den senaste tiden, men Oslopolitikerna måste göra värderingen utan att vi ska lägga oss i. Oslo har tampats med väldigt hög smitta under väldigt lång tid, säger Solberg.

Solberg uppmanar också landets turistnäring att inför den kommande sommaren ta höjd för att det blir många inhemska turister.

Annons

Hon poängterar dock att augusti och september är de viktigaste månaderna för utländska turister. Statsministern hoppas att utländska turister ska kunna besöka landet i augusti.

Framför allt nämner hon Tyskland, som står för den största delen av de utländska turisterna som kommer till Norge.

– De har ofta senare semester än vad vi har och kan då komma till Norge på fisketur, säger hon enligt NTB.

Den första fasen av öppnandet är en förberedelsefas. Regeringen ska nu undersöka om fas två kan införas så tidigt som den 16 maj. Den ska bland annat innebära att utskänkningstillståndet för krogar och restauranger förlängs till midnatt och att familjebesök från utlandet blir möjligt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Covidsjuka kan lida av hjärndimma i månader

Människor som är vana att vara högpresterande kan tvingas kämpa med det mesta i vardagen då de drabbas av långtidsföljder av covid-19.
Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Lehtikuva

Människor som är vana att vara högpresterande kan tvingas kämpa med det mesta i vardagen då de drabbas av långtidsföljder av covid-19.

Hjärndimma, huvudvärk och stickningar i armar och ben. Från USA rapporteras om att detta är vanliga symtom hos människor som inte har blivit så pass sjuka i covid-19 att de har behövt vård, men som har drabbats av långvariga neurologiska besvär.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan