|

"Kupp mitt i London" – ambassadör låstes ut och sov i bilen

Myanmars ambassadör i Storbritannien, Kyaw Zwar Minn, pratar med polisen utanför ambassaden i London sedan Myanmars militärattaché tagit kontroll över byggnaden. Zoom
Foto: Alastair Grant/AP/TT

Myanmars ambassadör i Storbritannien, Kyaw Zwar Minn, pratar med polisen utanför ambassaden i London sedan Myanmars militärattaché tagit kontroll över byggnaden.

Myanmars militärattaché och andreman i London har genomfört en "kupp" i det lilla och låst ute landets ambassadör från sin egen ambassad. Beskickningschefen har sovit i sin bil utanför ambassadbyggnaden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Bilder tagna utanför ambassaden visar Kyaw Zwar Minn stå och diskutera med en polis, med en take away-kaffe i handen.

– Jag har blivit utelåst, säger ambassadören Kyaw Zwar Minn till nyhetsbyrån Reuters.

– Det är ett slags kupp mitt i London. De har ockuperat min byggnad, fortsätter han.


Annons
Krävt Suu Kyis frigivning

Ambassadören har de senaste veckorna gjort sig ovän med militärjuntan som tog makten i Myanmar i början av februari, då han krävt att landets folkvalda ledare Aung San Suu Kyi ska friges.

Kyaw Zwar Minn uppger att han har kontaktat Storbritanniens utrikesdepartement, som säger att de följer händelseutvecklingen. Samtidigt har myanmarier samlats utanför ambassaden för att protestera mot juntans behandling av civilbefolkningen.

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab fördömer militärattachéns och andremannens agerande, men ambassadören tycks inte kunna räkna med att få hjälp. Storbritannien säger sig nämligen inte längre kunna erkänna Kyaw Zwar Minn som myanmariskt sändebud, då han inte har stöd av sin regering.Andreman tog kontroll


Andremannen ska nu ha tagit över som chargé d'affaires, något som enligt BBC dock inte kommit till brittiska UD:s kännedom via gängse kanaler.

Den ordinarie ambassadören hade på torsdagsmorgonen ännu inga planer på att kasta in handduken.

– Det här är min byggnad, jag behöver komma in. Därför väntar jag här, sade han till Reuters.

Sedan kuppen i Myanmar har militären skjutit ihjäl nära 600 människor, däribland en sexårig flicka och ytterligare fler än 40 barn. Omvärlden har fördömt våldet och flera västmakter har infört sanktioner mot juntan.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Putin i sitt tal till den vaccinskeptiska befolkningen: Gå och vaccinera er

Vladimir Putin håller sitt årliga linjetal i Moskva.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Vladimir Putin håller sitt årliga linjetal i Moskva.

Med anledning av den eskalerande konflikten med Ukraina har förväntningarna varit höga inför den ryske presidenten Vladimir Putins årliga tal till nationen. Men början av talet ägnar han åt inrikespolitiska frågor.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan