Så här ska restriktionerna luckras upp – månad för månad

Under april ska restauranger åter få låta kunderna sätta sig ner inne i lokalen, men öppettiderna och antalet kundplatser är fortfarande begränsat, enligt regeringens exitplan. Zoom
Foto: Mats Ekman

Under april ska restauranger åter få låta kunderna sätta sig ner inne i lokalen, men öppettiderna och antalet kundplatser är fortfarande begränsat, enligt regeringens exitplan.

Restauranger får öppna i april, hobbygrupper för barn och unga utomhus  i maj, publikevenemang med fler deltagare i juni... Här kan du se regeringens plan för hur restriktionerna ska luckras upp månad för månad – såvida inte coronaläget försämras.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Regeringen presenterade på fredagen sin plan för hur Finland på ett kontrollerat sätt ska avveckla coronarestriktionerna under de kommande månaderna.

Förutsättningarna för att man ska kunna börja avveckla restriktionerna är att epidemiläget och vaccinationstäckningen utvecklas i en positiv riktning. Om epidemiläget däremot försämras igen är det möjligt att man i något område måste fortsätta med restriktionerna eller införa eller skärpa dem på nytt. Också de olika virusvarianterna, som ju smittar lättare, kan orsaka en fördröjning.

Regeringen kommer varannan vecka att bedöma förutsättningarna för att avveckla restriktioner.

I nuläget skiljer sig vissa restriktioner åt i olika delar av landet, det gäller exempelvis restauranger och skolor samt offentliga utrymmen. Till exempel har skolorna i Österbotten redan i huvudsak närundervisning, medan restauranger får hålla öppet i landskapet Södra Österbotten.

SÅ SER TIDSPLANEN UT:

April – undantagsförhållandena upphör
Befogenheterna enligt beredskapslagen upphör.
Grundskolorna och andra stadiets utbildning återgår till närundervisning.
Restauranger får öppna, men öppettiderna och antalet kundplatser är fortfarande begränsat.
De äldre har fått den första vaccindosen.

Maj – de striktaste restriktionerna upphör
De ytterligare restriktioner som infördes för att förhindra en snabb accelerations av epidemin upphör, och man återgår till regionala åtgärder.
Barn och unga kan delta i hobbyverksamhet i grupp utomhus.
Offentliga och privata utrymmen för allmänheten öppnar, till exempel bibliotek och museer.
Arbetsresor inom EU tillåts.
Riskgrupperna har fått den första vaccindosen.

Juni – de regionala restriktionerna avvecklas stegvis
Restriktioner som gäller sammankomster ändras.
Begränsningarna av restaurangernas kundplatser och öppettider lindras.
Vuxna kan delta i hobbyverksamhet i grupp utomhus.
Offentliga tillställningar får ordnas, men antalet deltagare begränsas.
Gränskontrollen vid de inre gränserna upphör.
Vaccinationstäckningen (första vaccindosen) bland befolkningen i arbetsför ålder är över 50 procent.

Juli – vaccinationstäckningen ökar
Restriktioner som gäller sammankomster lindras och slopas.
Restriktioner som gäller antalet deltagare i offentliga tillställningar lindras och slopas.
Befolkningen i arbetsför ålder har fått den första vaccindosen och äldre och riskgrupper har även fått den andra dosen (juli–augusti).

Augusti – vaccinationstäckningen ökar
Arbetsresor mellan EU och tredjeländer kan eventuellt tillåtas
Befolkningen i arbetsför ålder har fått den första vaccindosen och äldre och riskgrupper har även fått den andra dosen (juli–augusti).

Planen finns nu tillgänglig på statsrådets webbplats (i det här skedet endast på finska – den svenska versionen blir enligt uppgift klar för publicering först på måndag). Alla som vill har möjlighet att kommentera den fram till nästa fredag den 16 april via webbtjänsten Dinåsikt.fi.

Enligt regeringen är syftet med planen att allmänheten, företagen och olika sammanslutningar ska få en tydlig inblick i hur samhället gradvis öppnas upp igen.

Man påpekar dock att en kontrollerad avveckling av restriktionerna förutsätter att var och en tar sitt ansvar och fortsätter följa de restriktioner och rekommendationer som gäller i nuläget.

"Om Finland lyckas hålla coronaepidemin i styr under april och maj och vaccineringen framskrider enligt planerna, kan det finnas goda förutsättningar att återgå till det normala Finland i juni eller juli", skriver man i ett pressmeddelande på statsrådets webbplats.

Källa: Statsrådets webbplats

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan