Det här är första gången som staden anställer en sommarkonstnär. Den kommer att ha till uppgift att förverkliga ett konstprojekt i staden med valfri teknik. Det ställs sedan ut på lämpligt sätt under den sista projektveckan.

Yrkesverksamma konstnärer, konstutövare och konststuderande kan nu ansöka om att få bli sommarkonstnär. Ansökningstiden inleddes i torsdags, den 15 april, och pågår fram till den 30 april.

Till den fritt formulerade ansökan bifogas meritförteckning och portfolio. Den ansökande ska också beskriva verket som hen skulle vilja förverkliga och hur hen har för avsikt att göra det. Också en beskrivning eller plan över materialbudgeten ska finnas med i ansökan.

Det är viktigt att projektet kan förverkligas inom den givna tidsramen. Det vill säga under sex veckors tid den här sommaren.

För de veckorna får sommarkonstnären lön. Det finns också möjlighet att få hjälp med mindre materialkostnader. Som sitt arbetsrum kan sommarkonstnären använda bildkonstföreningen Jakartes ateljé i Tobaksmagasinet.


Själva arbetsprocessen bör kunna följas till exempel i sociala medier och allmänheten ska gärna ges möjlighet att delta i processen. Sommarkonstnären förväntas kommunicera om sin arbetsprocess på både svenska och finska, och övriga språkkunskaper räknas som en fördel.

Hållbara och inkluderande projektförslag och lokalkännedom är också till fördel för den som ansöker om jobbet. Vem som får det bestäms av projektets referensgrupp.

Ansökan skickas till Kulturbyrån vid Staden Jakobstad.