|

Prins Philip förd till den sista vilan – alla höll avstånd till varandra

Kistbuketten bestod av vita liljor och vita rosor. Zoom
Foto: Leon Neal/AFP/Lehtikuva

Kistbuketten bestod av vita liljor och vita rosor.

Storbritanniens drottning Elizabeth II fick ta ett sista farväl av sin make prins Philip vid en ceremoni i slottskyrkan St George's Chapel. Begravningen följde coronarestriktionerna och såväl körsångare som familjemedlemmar höll avstånd.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kistan forslas på en landrover, i enlighet med prins Philips egna önskemål.
Foto: Leon Neal/AFP/Lehtikuva

Kistan forslas på en landrover, i enlighet med prins Philips egna önskemål.Prins Philips kista fördes ut ur Windsor Castle, av medlemmar ur den kungliga högvakten iklädda munskydd, till den väntande militärgröna Landrover som utformats enligt prinsens önskemål.

Prins Charles, prinsessan Anne, prins Edward och Andrew samt barnbarnen prins William och Harry följde i processionen bakom bilen på den korta vägen till St George's Chapel.

Prins Philips kista förs ut ut Windsor Castle och körs till begravningsceremonin.
Foto: Adrian Dennis/AP/TT

Prins Philips kista förs ut ut Windsor Castle och körs till begravningsceremonin.

Prins Philips kista fördes till St George's Chapel på en militärgrön Landrover.
Foto: Ian Vogler/AP/TT

Prins Philips kista fördes till St George's Chapel på en militärgrön Landrover.

Bakom prins Philips kista gick prins Charles, prinsessan Anne, prins Edward, prins Andrew, prins William, prins Harry och deras kusin Peter Philips.
Foto: Hannah McKay/AP/TT

Bakom prins Philips kista gick prins Charles, prinsessan Anne, prins Edward, prins Andrew, prins William, prins Harry och deras kusin Peter Philips.

Drottning Elizabeth II anlände till begravningen i en egen bil.
Foto: Victoria Jones/AP/TT

Drottning Elizabeth II anlände till begravningen i en egen bil.


Annons
Drottningen anlände


På gräsmattan utanför Windsor Castle spelades den brittiska nationalsången "God save the queen" av en blåsorkester när bilen drottningen färdas i anlände till kyrkan. Kistan fördes uppför trappan till St George's Chapel, men kistbärarna stannade halvvägs för en nationell tyst minut som inleddes klockan 17 finsk tid.

Drottning Elizabeth ledsagades till begravningsceremonin av en hovdam, inne i kyrkan satt hon ensam närmast altaret och kistan, med sonen prins Andrew två platser bort. Enligt restriktionerna fick endast 30 gäster närvara vid begravningen och alla var tvungna att bära munskydd.

Kistan bärs in. Alla som deltog i begravningen höll coronaavstånd.
Foto: Danny Lawson/AFP/Lehtikuva

Kistan bärs in. Alla som deltog i begravningen höll coronaavstånd.Ceremonin inleddes med att kyrkokören sjöng "Eternal Father, strong to save", en sjöfararhymn som hedrade prins Philips tjänst i flottan. Körens medlemmar sjöng i ett angränsande rum med tanke på risken för smittspridningen.

– Vi har samlats här idag för att begrava prins Philip. Vi ska minnas och hedra hans långa liv, hans tjänande av drottningen och hans lojalitet. Men även hans humor, vänlighet och medmänsklighet, sade biskop David Conner, som varit dekan i St George's Chapel sedan 1998, i sitt inledningsanförande.

Drottning Elizabeth ser på när hennes makes kista bärs in.
Foto: Jonathan Brady/AFP/Lehtikuva

Drottning Elizabeth ser på när hennes makes kista bärs in.

Kate, hertiginna av Cambridge, och hennes man prins William, prins Edward, prins Charles och hans fru Camilla satt på ena sidan altaret i kyrkan.
Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

Kate, hertiginna av Cambridge, och hennes man prins William, prins Edward, prins Charles och hans fru Camilla satt på ena sidan altaret i kyrkan.Ärkebiskopen av Canterbury, engelska kyrkans främsta företrädare, läste en personlig bön för prins Philip. De två biskoparna delade på ansvaret att förrätta begravningen.

De närvarande bestod av Philips och Elizabeths fyra barn med medföljande familjer: tronarvingen prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward samt drottningens syskonbarn. Förutom den närmsta familjen gästade några av Philips tyska släktingar, Bernhard, prins av Paden, Donatus, prins av Hessen och Philipp, prins av Hoehenlohe-Langenburg samt en av prins Philips närmsta vänner, Penelope "Penny" Knatchbull, grevinnan Mountbatten.

Prins Philip och drottning Elizabeth på semester 2003. Pressbild.
Foto: The Countess of Wessex/AP/TT

Prins Philip och drottning Elizabeth på semester 2003. Pressbild.Privat fotografi


Brittiska kungahuset har delat en bild på Instagram, ett privat foto av drottning Elizabeth och prins Philip taget i Skottland 2003 av deras svärdotter Sophie, gift med prins Edward.

"Drottningen vill dela med sig av det här privata fotografiet med hertigen av Edinburgh", skriver Buckingham Palace på kontot The Royal Family, det officiella kontot för brittiska kungafamiljen, som följs av 9,6 miljoner användare.

Prins Philip och drottning Elizabeth var gifta i 73 år.

Bröderna William och Harry på sin farfars begravning.
Foto: Gareth Fuller/AFP/Lehtikuva

Bröderna William och Harry på sin farfars begravning.Harry tillbaka


Stort fokus låg inför begravningen på Charles söner William och Harry. Sedan Harry och hans hustru Meghan flyttade till USA och lämnade brittiska kungahuset har rykten florerat om att de två bröderna är osams. Begravningen var första besöket i hemlandet för Harry sedan brytningen i fjol.

Prins Philips kista placeras efter begravningen i den kungliga kryptan, under St George's Chapel, där medlemmar av den brittiska kungafamiljen har begravts sedan 1810. I själva kyrkan har dock brittiska kungligheter begravts sedan 1400-talet.

Hertigen av Edinburgh dog 99 år gammal fredagen den 9 april, bara veckor efter att ha tillbringat över en månad inlagd på sjukhus för behandling av ett hjärtfel och en infektion.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Alldeles för lite – eller alldeles för mycket? – Heta känslor om välfärden i EU

Bild från demonstration för mänskliga rättigheter i Indien i samband med EU-toppmötet. Indien deltar när mötet fortsätter på lördagen.
Foto: Francisco Seco/AP/TT

Bild från demonstration för mänskliga rättigheter i Indien i samband med EU-toppmötet. Indien deltar när mötet fortsätter på lördagen.

EU:s insatser på välfärdsomrdået väcker heta känslor när medlemsländerna samlas till toppmöte i Porto.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan