Större rush än väntat vid drop in – inga nya coronafall på fredagen

Inga nya coronafall i Jakobstadsregionen på fredagen. Gripenberg är glatt överraskad av mängden som dök upp på drop in-test på torsdagen. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Inga nya coronafall i Jakobstadsregionen på fredagen. Gripenberg är glatt överraskad av mängden som dök upp på drop in-test på torsdagen.

Inga nya fall i Jakobstadsregionen meddelades i fredagskollen. Gårdagens drop in vid Malmska lockade många på coronatest.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vid lunchtid på fredagen meddelades fyra nya fall av covid-19 i Vasa sjukvårdsdistrikt. Inget av fallen härstammar från Jakobstadsregionen. Tidigare i veckan har två fall bekräftats i Jakobstadsregionen och bägge kommer från utlandet. 

– Så länge alla håller sig i karantän när de kommer från utlandsresor borde det gå bra, säger smittskyddsläkare Johanna Gripenberg. 

På torsdagen ordnade Social- och hälsovårdsverket en drop in-test vid provtagningstältet intill jouren vid Malmska. 

Gripenberg berättar att 26 personer kom för att ta coronatest under de två timmarna som det erbjöds provtagning utan tidsbokning.

Annons
– Det var nästan rusning klockan fyra när testerna började. Det var större efterfrågan på coronatesterna än vi förutspått. Det är positiva nyheter. 

Gripenberg ser att det vore möjligt att ordna fler drop in-tester. Några planer på det finns dock inte nu.

I Vasa har drop in-tester ordnats bland annat på campus, vid järnvägsstationen och i ett bostadsområde. 

Ifall drop in-test ordnas i Jakobstad skulle det vara vid Malmska.

– Ifall det plötsligt bröt ut en coronavåg i Pedersöre eller Larsmo kommun, som inte har egen coronaprovtagning, skulle vi eventuellt kunna åka ut dit för drop in-test, säger Gripenberg.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan