|

Miljoner människor i Kina sörjer hjältegrisens bortgång

Grisen Zhu Jianqiang blev rikskänd efter att ha överlevt 36 dagar under bråten efter en jordbävning. Zoom
Foto: AP/TT

Grisen Zhu Jianqiang blev rikskänd efter att ha överlevt 36 dagar under bråten efter en jordbävning.

Grisen Zhu Jianqiang ("den starka grisen") har gått ur tiden vid 14 års ålder och sörjs av folk runt om i hela Kina.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Grisen, som blev känd efter att ha överlevt 36 dagar under bråten efter en jordbävning, beskrivs av en användare på sociala medier-appen Weibo som "historiens mest kända gris".

Zhu Jianqiang blev rikskänd 2008 i samband med den förödande jordvävningen som drabbade sydvästra Kina. Jordbävningen kostade mer än 90 000 människor livet och raserade hela städer, men hela 36 dagar efter 7,9-magnitudsskalvet så hörde någon ett grymtande under bråten i en by nära staden Chengdu.

Grisen hade klämts fast under rasmassorna men hamnat i en luftficka och sedan dess överlevt genom att dricka regnvatten och äta bråte. När grisen drogs ut ur rasmassorna var den så mager att den enligt vittnen på plats såg ut mer som en get än som en gris.

Djuret hyllades efter händelsen som en symbol för hopp och motståndskraft och utsågs samma år till årets djur i Kina för sin förmåga att "aldrig ge upp".

Annons

Zhu Jianqiang adopterades efter räddningsinsatsen av ett lokalt museum som tog hand om grisen och visade upp den för turister. Trots sina vedermödor uppges Zhu Jianqiang ha varit en hälsosam gris och dog, enligt sina vårdare, av hög ålder.

På den kinesiska sociala medier-appen Weibo hade hashtaggen "den starka grisen har dött" över 300 miljoner besökare mindre än ett dygn efter grisens död.

"Det var sannerligen ett starkt djur, inte bara för att det överlevde jordbävningen, utan även för den levde i ytterligare 13 år", skriver en användare i ett inlägg.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan